Държавната дума на Русия прие на второ четене поправки в

...
Държавната дума на Русия прие на второ четене поправки в
Коментари Харесай

В Русия мобилизират и лица, съдени за тежки престъпления

Държавната дума на Русия одобри на второ четене ремонти в закона за мобилизацията, отменящи възбраната за активизиране на жители с неотменена или непогасена присъда за най-тежки закононарушения . Депутатите позволиха да бъдат изпратени на война тези, които неотдавна са излежали присъди за убийства, грабежи, обири в огромен размер и трафик на опиати. В същото време не се позволява готовност на наказани за закононарушения против половата цялост на малолетно лице, както и за " тероризъм " и " екстремизъм ", оповестява Руската работа на Би Би Си.

Категорията на тежките закононарушения на Наказателния кодекс на Руската федерация включва закононарушения, за които се планува повече от пет години затвор. Новата версия на член от закона " За мобилизационна подготовка и готовност " вместо да загатва тежки закононарушения, съдържа лист от членове от Наказателния кодекс на Руската федерация, наказаните по които, с неотменена присъда, не могат да бъдат мобилизирани.

Междувременно създателят на Частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин отдавна пропагандира пандизчиите да бъдат изпращани на война в Украйна. Поправката не се отнася за тях, а за тези, които към този момент са на независимост, само че са били осъждани преди този момент за тежко закононарушение.



От началото на мобилизацията, както оповестиха правозащитници, военните комисариати към този момент са правили готовност на наказаните за тежки закононарушения, като по този метод са нарушили възбраната, която в този момент е анулирана от Държавната дума. Депутатите щяха да одобряват поправката на 18 октомври, само че в последния миг отложиха разглеждането на въпроса.

В резултат на това седмица по-късно, вместо да отстрани изцяло възбраната, Държавната дума я анулира отчасти. В признатата версия са изброени 28 члена от Наказателния кодекс на Руската федерация, присъдата за които, до момента в който не бъде анулирана, ще остане спънка за готовност. Повечето от " сериозните " членове обаче при влизане в действие на закона няма да пречат на апела за готовност.

Текстът на законопроекта, квалифициран за трето четене, беше оповестен от Държавната дума още преди да бъде признат на второ четене - това нормално значи, че законопроектът е координиран с Кремъл и съответните силови структури, в този случай военните комисариати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР