Държавната дума, долната камара на руския парламент, одобри днес законопроект,

...
Държавната дума, долната камара на руския парламент, одобри днес законопроект,
Коментари Харесай

В Русия одобриха законопроект срещу обиди към властта

Държавната дума, долната камара на съветския парламент, утвърди през днешния ден законопроект, предусещащ до 15 дни затвор за обиди в интернет към управляващите, както и различен, забраняващ да се популяризират подправени вести, съобщи Ройтерс. Според опозицията задачата на тези ограничения е да се заглуши инакомислието.

Двата законопроекта минаха на първо четене в 450-местната долна камара на съветския парламент със надлежно 332 и 336 гласа, заяви ТАСС. Единият планува санкция до 5000 рубли (76 долара) или 15-дневна присъда затвор за хора, проявяващи жестоко и безсрамно пренебрежение към държавните институции, страната, обществото, съветското знаме или конституцията.

Другият планува санкции до 5000 рубли за физически лица, разпространяващи избрани типове подправени вести, и до 1 милион рубли (близо 15 200 долара) за юридически лица. Ако бъде признат, вторият закон ще глоби разпространяването на "невярна, само че обществено значима информация ", представяна за вярна и криеща риск за добруването на народа или риск от всеобщо нарушение на публичния ред и сигурност, написа на интернет страницата на Държавната дума.

През последните пет години съветските управляващи вкараха по-строго законодателство във връзка с интернет. Те изискват търсачките да трият някои резултати от търсения, приложенията за другарство с текстови известия да споделят със службите за сигурност кодовете си за криптиране на известията и обществените мрежи да съхраняват персоналните данни на потребителите на сървъри на територията на Русия, отбелязва Ройтерс.

,,Това са безумни закони. Как може да не разрешават на хората да подлагат на критика управляващите? ", сподели пред организацията опозиционният политик Иля Яшин. Той предвижда, че двата закона в последна сметка ще бъдат признати.

Двата законодателни текста към момента подлежат на ремонти и би трябвало да минат през още две четения в Държавната дума, след което да бъдат утвърдени и от горната камара на съветския парламент, Съвета на Федерацията, преди да отидат за автограф при президента Владимир Путин.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР