Държавната Българска банка за развитие (ББР) остава на загуба. За

...
Държавната Българска банка за развитие (ББР) остава на загуба. За
Коментари Харесай

Българска банка за развитие продължава да бъде на загуба

Държавната Българска банка за развиване (ББР) остава на загуба. За първите девет месеца на актуалната 2021 година, ББР регистрира загуба в размер на 78,575 млн. лв., сочат данните на Българската национална банка. За съпоставяне, за същия интервал на предходната година ББР бе на облага от 1,615 млн. лв..

Загубата понижава с близо 17% на тримесечна база, защото в края на месец юни тази година бе регистриран негативен резултат от 94,295 млн. лв..
 Печалбата на банковата система набъбна с 55% Печалбата на банковата система набъбна с 55%
Печалбата на българската банкова система нараства с 55.6% на годишна база към края на месец септември до сумата от 1.1 милиарда лв., посочвам...

За първи път държавната ББР регистрира загуба в края на предходната 2020 година, която възлизаше на 104.598 млн. лв.. Това беше и една от аргументите служебното държавно управление да реши да промени състава на управителния съвет и метода, по който се отпуска финансиране на дребния и междинен бизнес. Тогава от ББР показаха, че загубата е насъбрана вследствие на социално-икономическите ограничения, подхванати вследствие на COVID-19 пандемията. А измененията в управлението бяха инспирирани от предходния длъжностен министър на стопанската система Кирил Петков и следва да забележим дали те ще отидат на съд поради по отношение на указа за назначението на Петков на поста.

За разлика от класическите търговски банки, формалната функционалност на ББР е ориентирана съответно към развиването на българските дребни и междинни предприятия. Освен това ББР служи като институция, посредством която страната може да финансира определени от нея действия за икономическо развиване или да дава гаранции. ББР е 100% благосъстоятелност на българската страна.

ББР е една от трите банки на българския пазар, които регистрират загуба към края на третото тримесечие на тази година. Другите две са Общинска банка, която допреди няколко години беше мажоритарна благосъстоятелност на Столична община и естонската цифрова банка Бигбанк, която неотдавна стъпи на родния пазар като клон на непозната финансова институция. Загубата на Общинска банка за първите девет месеца на тази година доближава 7.450 млн. лв., а тази на Бигбанк-клон България възлиза на 670 хиляди лв..

Над половината от облагата на банковата система в България се оформя от двете най-големи банки в страната по мярка на активите. Общата облага на банките в страната възлиза на 1.1 милиарда лв. към края на месец септември. Близо 55% от сумата се пада на Банка ДСК и УниКредит Булбанк, които регистрират позитивен резултат от надлежно 342.6 млн. лв. и 256.4 млн. лв. за интервала. Като цяло, петте най-големи банки по мярка на активите у нас, генерират обща облага от 903 млн. лв., което съставлява близо 83% от облагата на цялата банкова система.
 Българска народна банка дава над 700 хиляди лв., с цел да се пази от приключване на информация Българска народна банка дава над 700 хиляди лв., с цел да се пази от приключване на информация
Българската национална банка (БНБ) е пуснала социална поръчка за доставка, внедряване и стартиране в употреба на система за предотвратя...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР