Държавната Българска банка за развитие (ББР) е взела мерки в

...
Държавната Българска банка за развитие (ББР) е взела мерки в
Коментари Харесай

Ще си върне ли България 150 млн., дадени на Румен Вълка?

Държавната Българска банка за развиване (ББР) е взела ограничения в опит да си върне част от най-проблемния си наедрял заем, който е на стойност близо 150 млн. лева и е провиснал през 2019 година на компанията " Роудуей кънстракшън ", свързвана с близки до предприемача Румен Гайтански – Вълка (на фотографията в заглавието). На 1 юни ББР е поела контрола върху сдружението, откакто изпълнителните шефове на държавната банка Цанко Арабаджиев и Владимир Георгиев са вписали в Търговския указател нов шеф – Илия Дончев.

Новината, която се удостоверява от данните в регистъра, заяви пред Нова телевизия в четвъртък депутатът от " Демократична България " Владислав Панев.

" Тази седмица в Търговския указател беше вписан нов шеф на най-големия дебитор на Българската банка за развиване, която към този момент под управлението на Цанко Арабаджиев се пробва да си прибира активите, да ги ръководи, както би трябвало. Става въпрос за длъжника " Роудуей кънстракшън ", благосъстоятелност на Румен Гайтански – Вълка, със 150 млн. лева заем, който не е обслужван до момента. Това е пътностроителна компания в Момчилградско. С новия шеф първо ще се направи най-вероятно инвентаризация на активите, с цел да се види какво може да се вземе, по какъв начин може това сдружение да се развие, към този момент под управлението на Банката за развиване ", сподели Панев.

Преди по-малко от месец новият ръководител на надзора на ББР Валентин Михов разгласи, че един от най-едрите заеми на ББР е със съществени проблеми в обслужването и най-вероятно няма да бъде върнат. " Той към този момент е провизиран на 70% поради големия риск да се окаже загуба ", призна Михов. Тогава името на кредитополучателя не бе оповестено публично, само че в този момент излиза наяве, че това е точно " Роудуей кънстракшън ".

Дружеството не се обслужва заема си от 20 януари тази година, демонстрира информация на ББР. Общият размер на просрочията към 22 май е 9.4 млн. лева, а общият размер на кредитното обвързване към тази дата е 154 млн. лева Срокът за връщане на заема, който към този момент е необслужван, е 2029 година

За да върне най-малко отчасти отпуснатите средства, ББР е подхванала насилствени дейности и е поела контрола върху заложеното дружество. Назначен е и нов шеф – Илия Дончев.

По данни на Валентин Михов, оповестени пред депутатите, към една трета от кредитния портфейл на Банката за развиване, 90% от който се състои от едри заеми, раздавани по време на ръководството на ГЕРБ на доближени до властта предприемачи, към този момент е в графата " неприятни заеми " – или под наблюдедение, или необслужван.

Още предходната година Кирил Петков предизвести, че има огромен риск доста от едрите заеми на ББР да не бъдат върнати, тъй като са подписани на правилото на " балонните заплащания ", при които главницата се заплаща вкупом в края на периода на заема.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия пък разяснява в парламентарната комисия по бюджет, че е известна процедура при тегленето на заеми за машинация няколко милиона да се оставят за заплащане на лихвите през първите няколко години, след което " кредитополучателят изчезва и си харчи парите на гръцките острови ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР