Държавната агенция за закрила на детето ще поеме управлението на

...
Държавната агенция за закрила на детето ще поеме управлението на
Коментари Харесай

Агенцията за закрила на детето ще поеме Националната телефонна линия за деца

Държавната организация за протекция на детето ще поеме ръководството на Националната телефонна линия за деца 116 111, оповестиха от организацията. Понастоящем линията се ръководи от Фондация " Асоциация Анимус " след извоюван конкурс по Закон за обществените поръчки.

Номерът, който е обединен за цяла Европа, ще остане наличен от цялата страна и изцяло безвъзмезден за обаждащите се. За поддръжката на линията ще бъдат назначени квалифицирани психолози, които да продължат да дават непрекъснато поддръжка и информация, споделиха от ДАЗД. Ползватели могат да са деца, юноши, техните родители, близки, както и жители, търсещи информация или помощ по проблеми на деца. Ще продължи практиката при сигнал за дете с заплаха за здравето или живота да се сезират полицията и районните дирекции на Агенцията за обществено подкрепяне.

За интервала от 2009 година до края на 2019 година са били извършени 10 928 съвещания с родители и 11 772 съвещания с родственици и близки. Консултациите с деца са 119 530. Повечето позвънявания от родители са касаели фамилни проблеми (родителски права, спорове сред родители и връзки родител-дете), търсене на информация за обществените служби и за стратегии за закрилата на децата, както и за подаване на сигнал за принуждение над дете.

Децата най-често са се обръщали към телефонната линия с въпроси за връзки с връстници, основаване на другарства при смяна на средата (преместване в друго учебно заведение или град). Част от позвъняванията са били свързани с любовни връзки и взаимоотношения, като в някои случаи са споделяли за принуждение във връзката и рискови интернет запознанства, учебни проблеми и тормоз. Близо 5200 са записаните позвънявания от деца за психосоциални проблеми – боязън и тревога, както и терзания за психологични болести. Всеки месец е била предоставяна поддръжка на приблизително 5-6 деца, които са желали да посегнат на живота си.

Националната телефонна линия беше въвлечена в офанзивите и дезинформационната акция към Стратегията за детето и законодателството за протекция на деца, като офанзивите бяха точно против това, че линията се ръководи от неправителствена организация. Вероятно това е победило при решението линията да се ръководи от ДАЗД.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР