Държавната агенция за закрила на детето се самосезира и работи

...
Държавната агенция за закрила на детето се самосезира и работи
Коментари Харесай

ДАЗД се самосезира за насилието от и над ученици от Габрово, Ловеч и Пловдив

Държавната организация за протекция на детето се самосезира и работи по случаите на принуждение от и над деца – възпитаници от градовете Габрово, Ловеч и Пловдив, необятно отразени и онагледени от медиите посредством видеоматериали и фотоси.

Случаите на деца, които се отразяват и разискват необятно от медиите изискват предприемане на ограничения за протекция на децата от замесване в действия, които биха имали отрицателни последствия за тяхното физическо, умствено, нравствено и обществено развиване. Поради своята неумелост и блян към подражателство на възрастните, децата са една уязвима публика и по тази причина съществуват интернационално приети стандарти за тяхната спомагателна отбрана от неуместно и/или нездравословно медийно наличие.

В тази посока ДАЗД, дружно със Съвета за електронни медии разписаха Критериите за оценка на наличие, което е неподходящо или основава заплаха от увреждане на физическото, психическото, нравствено и/или обществено развиване на децата, оповестиха от ДАЗД.

Този документ уточни използването на законовите разпореждания във връзка с децата от страна на публицистите и радио-телевизионните оператори в страната. Въпреки съществуването на критериите, посочени нагоре, и разбирането на по-голямата част от журналистическата и медийна общественост, че децата са характерна група, която се нуждае от спомагателна отбрана, прекомерно постоянно при отразяване на съответни случаи на деца в медиите тези правила се нарушават.

При оповестението от медии на прояви на деца не следва да се показват персонални данни за тях, в това число техните облици, с цел да не бъдат разпознати (особено когато се отнася за случаи на принуждение върху деца или конфликтни фамилни отношения), заради риска от повторна виктимизация, стигматизация, мъчно предвидими отрицателни последици в дълготраен резултат върху развиването на детето и основаване на отрицателни настройки във връзка с него, в това число при неизяснени условия, предмет на правосъдно следствие. Това в цялостна мощ е годно както за децата, които са жертви на принуждение или корист, само че също по този начин и за децата, за които се допуска, че са направили принуждение, противообществена демонстрация, закононарушение.

Чрез член 16 от Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето се подсигурява правото на всяко дете да бъде предпазено против случайна или противозаконна интервенция в персоналния му живот, семейство, дом или преписка, както и против нелегално посягане против неговата чест и известност. Член 16 би трябвало да се ползва към всички деца без дискриминация. В случаите на деца, обвинени или упрекнати в нарушение на наказателния закон, наредбата на член 16 подсигурява ценене на правото на персонален живот и неразгласяване на персонални данни на всички стадии на следствието и процеса. Комитетът по правата на детето в свои мнения по въпроса е декларирал, че „ Личният живот на детето би трябвало да бъде изцяло предпазен на всички стадии на делото, в това число във връзка с противозаконни записи и допустимо оповестяване от медиите “.

Този главен принцип е заложен и в член 11а, алинея 1 от Закона за протекция на детето, където е регламентирано, че „ сведения и данни за дете не се разгласяват без единодушието на неговите родители или законни представители с изключение на в случаите по член 7, алинея 1. Същото се отнася и за деца, с подхваната мярка за протекция, като в тези случаи оповестяване на сведения и данни се реализира единствено с експлицитното мнение на органа, подхванал мярката за протекция, а точно – дирекция „ Социално подкрепяне “. Мерките за протекция, по смисъла на Закона за протекция на детето изброени в член 4, алинея 1, могат да бъдат: настаняване на детето в семейство на близки или роднини; в приемно семейство; в услуги от резидентен вид – такива са център за настаняване от фамилен вид, спешен център и др.; профилирани институции – да вземем за пример дом за деца, лишени от родителска грижа. Когато детето е навършило 14 години, се взема и неговото единодушие за оповестяване на сведения и данни.

Сведения и данни за личността на дете, според §1, т. 2 от Допълнителните разпореждания на Закона за протекция на детето съставлява всяка информация за детето по смисъла на Закона за отбрана на персоналните данни. Съгласно член 2 на същия, персонални данни са всяка информация, отнасяща се до физическо лице, което е разпознато или може да бъде разпознато директно или непряко посредством идентификационен номер или посредством един или повече характерни признаци. В Закона за отбрана на персоналните данни е дадена легална формулировка на „ характерни признаци “ – такива, свързани с физическа, физиологична, генетична, психическа, психическа, икономическа, културна, обществена или друга еднаквост на лицето, като тук се включва и обликът на дете, заимствуван върху всевъзможен притежател.

С оглед предприемане на следващи дейности, целящи гарантиране правото на детето, във връзка със закрилата на личността му, според наредбата на член 11а от Закона за протекция на детето (ЗЗДет.), Държавната организация за протекция на детето прави изследване за определяне на административно нарушаване по член 45, алинея 12 от Закона за протекция на детето. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР