Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) проверява дали информационна

...
Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) проверява дали информационна
Коментари Харесай

Агенцията за детето се намеси в защита на пловдивския "терорист"

Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) ревизира дали " осведомителна организация " е нарушила Закона за протекция на детето, откакто е разгласила персонални данни на 16-годишния ученик, който беше арестуван в Пловдив по обвиняване за тероризъм. В същото време ведомството не насочва укор към прокуратурата, че трансформира случая в медийна сензация и не пита дали има теч на информация от службите към медиите. На този декор министър председателят Бойко Борисов похвали службите, че са направили  " всичко, каквото би трябвало " и сбито предложи на медиите " по-малко мнения и да гледате картинките ". Борисов очевидно засяга оповестените от Министерство на вътрешните работи материални доказателства като амониева силитра, тръби, книги за ИДИЛ...

Агенцията популяризира във вторник позиция, в която се твърди, че при деца, обвинени или упрекнати в нарушение на наказателния закон, Конвенцията на Организация на обединените нации подсигурява ценене на правото на персонален живот и неразгласяване на персонални данни на всички стадии на следствието и процеса. Този главен принцип е заложен и в Закона за протекция на детето. " В тази връзка за следващ път подсещаме, че при оповестението от медии на прояви при деца не следва да се показват персонални данни за тях, в това число техните облици, с цел да не бъдат разпознати, заради риска от повторна виктимизация, стигматизация, мъчно предвидими отрицателни последици в дълготраен резултат върху развиването на детето и основаване на отрицателни настройки във връзка с него, в това число при неизяснени условия, предмет на правосъдно следствие ", показват от ДАЗД.

Според ведомството има възможност законът да е нарушен, защото информативен уебсайт оповести обществено името на арестувания младеж, учебното заведение и класа, в който е възпитаник, както и имената на неговите родители и специалността им. В същото време от Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) оповестиха, че ще " сезират всички институции, които биха могли да вземат отношение и да санкционират виновните за противозаконното и неетично откриване на самоличността на дете, потърпевшо от закононарушение ". Няколко пловдивски медии пък излязоха с декларация, адресирана до Съвет за електронни медии и профилираната прокуратура, срещу потъпкването на професионално-етичните стандарти в публицистиката.

Агенцията за отбрана на детето обаче не подлага на критика прокуратурата, която на гърба на малолетното момче трансформира случая в пиар акция. Никой не задава и въпроса дали има теч на информация от службите към жълти медии, които в търсене на сензацията обсадиха учебното заведение на младежа, разпитваха негови съученици, чиновниците на компанията на татко му и разгласиха фамилни фотоси, на които момчето беше посочено с алена стрелка. Вместо това ДАЗД е изпратила писмо до специализираните служби за битка с тероризма и радикализацията, с което иска да бъдат дадени насоки за реакция в сходна обстановка. Също по този начин е сезирала „ Социално подкрепяне ” и регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пловдив, с цел да окажат поддръжка на малолетния и неговото семейство, без да се попречва провеждането на досъдебното произвеждане. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР