Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и тази година

...
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и тази година
Коментари Харесай

"Безопасна Коледа 2019": Без сериозни нарушения и опасни продукти, засега

Държавната организация за метрологичен и механически контрол и тази година организира обичайна акция „ Безопасна Коледа 2019 “. Проверките на инспекторите започнаха в края на ноември и не престават до 20 декември.

От началото на акцията са тествани над 300 търговски обекта, съобщи пред БНР Галя Бояджиева – шеф на районен отдел „ Югозападна България “ към Главна дирекция „ Надзор на пазара “ в ДАМТН.

„ Извършени са инспекции на играчки, пиротехнически произведения и електрически гирлянди. За откритите нарушавания са наложени и актове. Дори към този момент има издадени наказателни постановления, които са връчени на нарушителите. Съставени са над 60 акта за определяне на административно нарушаване. Предстои съставянето на най-малко още толкоз актове за артикули в търговски обекти, в които по време на инспекцията не е бил шефът. Най-често срещаните нарушавания на Закона за техническите условия на продуктите и тази година е неналичието на указания за приложимост на български език. Другото е неналичието на оповестени вносител и производител и маркировка за сходство “, обясни тя в изявление за предаването „ Преди всички “ на стратегия „ Хоризонт “.

Инспекторите не са разкрили рискови играчки. В тази акция обръщаме внимание на играчките, захранвани с акумулатори, добави Бояджиева.

Според нея с всяка минала година продуктите стават все по-безопасни.

Бояджиева предложи на хората, които си купуват пиротехнически произведения, наложително да четат инструкциите за приложимост. Проверката досега не е открила съществени отклонения при предлаганите пиротехнически материали, некачествени, с изминал период на валидност.

Санкциите за нарушаване варират от 250 до 1000 лева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР