Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) започва масирана

...
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) започва масирана
Коментари Харесай

Как да познаете, че слънчевите очила са качествени

Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) стартира масирана национална инспекция на слънчевите очила, които се оферират в комерсиалната мрежа в огромните градове и морските курорти, оповестиха от ведомството, написа Expert.bg.

Целта на инспекциите е и потребителите да бъдат по-добре осведомени при избор на продукт от този тип.

През 2016 година са били тествани общо 909 разнообразни марки и модели слънчеви очила в 434 търговски обекти на територията на цялата страна, като за 259 от тях е открито, че не дават отговор на условията. Нарушителите са платили актове за 51 000 лева спрени са 71 модела очила без маркировка за сходство с евростандартите.

Само до сегашния миг през тази година към този момент е спрян вносът на други 69 модела заради същата причина.

Какво да гледаме?

Много значимо е продуктът да се съпровожда от директива за приложимост, формирана от производителя и нейния цялостен превод на български език, показват от ДАМТН.

Именно там би трябвало да е посочен класът на филтъра на очилата, който би трябвало да бъде обозначен с цифра от 0 до 4. С повишение на това число, защитните свойства на слънчевите филтри от UV лъчите са по-високи, само че тези от клас 4 към този момент не са подобаващи за шофиране, защото може рисково да понижат видимостта за лидера.

Ако има разгласен и поляризиращ резултат на очилата, то при другите класове филтри успеваемостта е друга – от нулева (клас 0) през над 60% понижаване (клас 1) до над78% (клас 2, 3 и 4).

В инструкцията би трябвало също да има ясно посочен метод за почистването на защитните средства, както и период на валидност при естествена приложимост.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР