Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) стартира масирана

...
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) стартира масирана
Коментари Харесай

Mасирани проверки на слънчеви очила

Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) започва масирана национална инспекция на слънчевите очила, които се оферират в комерсиалната мрежа в огромните градове и морските курорти.

Слънчевите очила попадат в групата на едни от най-използваните персонални защитни средства. Те са предопределени да пазят очите на от въздействието на UV лъчите и се употребяват от деца и от възрастни. През пролетно летния сезон, слънчевите очила са извънредно атрактивни артикули за потребителите. Те са необятно публикувани на пазара в разнородни марки и модели и характерното за тази група артикули е, че моделите им се обновяват всеки сезон, защото са тясно обвързвано и с новите фешън трендове.

Потребителите могат да се срещнат по-подробно и с потребните препоръки за тези артикули, които са оповестени на уеб страницата на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (www.damtn.government.bg).

Целта на инспекциите е предварителна защита и реализиране на по-добра осведоменост измежду потребителите при избор на слънчеви очила и са продължение на цялостния надзор, който организацията упражнява. През 2016 година са били тествани общо 909 разнообразни марки и модели слънчеви очила в 434 търговски обекти на територията на цялата страна, като за 259 от тях е открито, че не дават отговор на условията. В резултат на всички извършители са формирани Актове за определяне на административни нарушавания на обща стойност 51 000 лева

Установено е още, че 71 модела очила се оферират на пазара без маркировка за сходство и те са спрени от разпространяване на пазара със заповеди. Засиленият надзор на слънчеви очила продължава и през 2017 година, като досега от взаимни дейности с митническите управляващи е спрян вноса на 69 модела очила, общо количество 7660 бр., тъй като са били без нанесена съдебна експертиза маркировка.

Сред най-честите нарушавания, които инспекторите на ДАМТН откриват при инспекциите, са липса на съдебна експертиза маркировка, която демонстрира, че продуктът е създаден според одобрените европейски стандарти; липса на указания на български език; липса на информация за марка, модел, производител, което е значимо, с цел да се наблюдава произхода на продукта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР