Държавната агенция Национална сигурност проверява договор за прехвърляне на вземания

...
Държавната агенция Национална сигурност проверява договор за прехвърляне на вземания
Коментари Харесай

Венцислав Димитров: ДАНС проверява договор на ДКК, има опасения за щета от 50 млн. лева

Държавната организация " Национална сигурност " ревизира контракт за прекачване на вземания на Държавната консолидационна компания (ДКК). Има опасения, че с този контракт Министерството на стопанската система може да бъде ощетено с 50 млн. лева

Изпълнителният шеф на ДКК Венцислав Димитров алармира за изчезнали документи от архива на сдружението, които са решаващи по водещ търговски спор за заплащане на 75 милиона лв..

Дружеството е комерсиално и като такова упражнява своята активност в отбрана на нейните корпоративни ползи, а не политически ползи. Трябва да предприемем дейности за оптимално бързо излекуване на компанията.

 

Това съобщи пред медиите Венцислав Димитров, новият началник на Държавна консолидационна компания (ДКК).

„ ДКК е страна по търговски спор, по силата на който претендираме възнаграждение на една немалка сума към 75 млн. лева За тази сума сдружението е платило към 25 млн. лева, с цел да се води заемодател по съществуващия търговски спор. За да бъда оптимално обстоен, комерсиалната логичност на тази договорка е била следната: купуваме нещо за 25 млн. лева през 2018 година, с концепцията, че ще получим по-късно 75 млн. лева 200% облага, това е 50 млн. лева облага – всеки може да направи калкулацията какъв би бил ползата на страната.

" Водят се договаряния с длъжниците – те не заплащат, завежда се неоправдателен иск предходната година – по този начин е предпазен ползата на нашето сдружение по допустимо най-адекватен метод. Тогава ангажираният юрист е завел претенцията само че най-подходящ метод – заел е писмените доказателства, доказващи съществуването на съответната рекламация. При размяната на правосъдните бумаги, длъжникът е направил несъгласие за съществуването на тези договри в неговото счетоводство, оспорил е достоверността на документите. Съдът, на 28 март тази година, желае да покажем документите. Проблемите са, че липсват значими документи – липсват анексите, на база които Дружеството може да претендира сумата пред съда, осведоми Димитров. В правния мир съществува това обвързване за 75 млн. лева, само че в случай че липсват анексите, не може да организира сполучлива отбрана ", добави той.

„ За нас буди терзание фактът, че Смиляна Нитова не е уведомила нито проверяващите органи, нито принципала – принципалът няма доказателства да е известен за този проблем. Липсата на документи обрича изхода на комерсиалния спор по един необратим метод “, сподели Димитров.

„ Ние не можем да потвърдим изказванието си. Единственото допустимо решение е да бъдат открити анексите, само че Гражданско-процесуалният кодекс дава наложителни ограничения, ние сме изпуснали опцията да задължим трети лиза да показват тези документи в оригинал “, добави той.

" Не желая да се счита, че се прави избирателен пиар или пропаганда, или оклеветяване, или реваншизъм на предходното ръководство, само че това са единствено обстоятелства и условия, на база които съм си разрешил да наемам вниманието lи ", сподели още Димитров.

" Длъжник е Търговско дружество „ Кемира “ ЕООД, преди 2018 е била ООД. В момента има дело за оповестяване на „ Кемира “ в неплатежоспособност. След разбора на документите синдикът на “Кемира “ е споделил, че нашият иск е състоятелен ", сподели още той.

Димитров обърна внимание на безхаберие на предходното ръководство: " За две седмици не можем да поръчаме нещо, което е трябвало да бъде поръчано преди три месеца. "

„ Когато се стартира комерсиално дело, се показват документите в оригинал и се заверява „ Вярно с оригинала “. Предполагам подобен е бил казусът със завеждането на делото. Адвокатът е подал документите в удостоверен дубликат пред съда. Вече какъв е механизмът на предаване на оригиналите – можем единствено да гадаем. На 06.07 тази година е поискана информация от предходното ръководство на компанията – несръчен опит да се оневини Нитова с нейните дейности “, счита Венцислав Димитров.

Нитова изиска информация от предходните управници три месеца по-късно – за 50 млн. всичко се оставя на страна и се търси “, съобщи Иван Зангочев – член на СД.

" Всички контракти за цесия на сдружението са в предходното ръководство на компанията. По всяко едно от правните отношения, които ние наследяваме, е заведен търговски спор или има действителен подобен. Можем да кажем тъкмо число след разбор ", добавя Димитров.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР