Държавната агенция Национална сигурност“ (ДАНС) не е установила нито едно

...
Държавната агенция Национална сигурност“ (ДАНС) не е установила нито едно
Коментари Харесай

Само във Фрог: ДАНС твърди, че не вижда финансовите потоци в банките /документи/

Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) не е открила нито едно от многочислените нарушавания на банковата процедура... Агенцията не е осигурила никакви лични източници на информация. По създание нейната активност се е ограничавала до разглеждане и преразказ на публични отчети на Българска народна банка, общодостъпни в интернет. Показателно е, че в годишния отчет на ДАНС от 2013 година, не попада нито дума за КТБ, липсва даже нейната абревиатура.
Това е откъс от отчета на краткотрайната комисията в Народното събрание, която бе основана през 2015 година и управлявана от депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. (наричат я още „ Комисията КТБ “ или „ Комисията Деси “). Фрог Нюз към този момент разполага са безусловно всички стенограмите на съвещанията, откакто тази година отпадна грифът " Поверително " на последната от тях и бе получена след искане по ЗДОИ.

След разсекретяването й дефинитивно лъсва една фрапираща констатация: ДАНС няма разбиране и достъп до протичащото се в банковата сфера в страната. Не са имали подобен дълго време, а през 2015 година сами го признават и то в документи.

Това се удостоверява на фона на дншния грамаден скандал с последните разкрития на, от които стана ясно, че три български банки са във фокуса на интернационално следствие за пране на пари. Разкритията са за прехвърляния, които са осъществявани в интервала сред декември 2010 година и април 2017 година Както ще видите стенограмите от " Комисията Деси " са фокусирани тъкмо върху част от този интервал.

Самият Борисов през септември 2014 година на среща с бизнеса в Стара Загора следното: " Същия този Орешарски, който ми давате за образец, че облекчил бизнеса, вкара стотици компании сега през КТБ, с целия предумисъл, с който страната удари банката в тези две седмици, изтегляйки държавните пари и създавайки посредством службите си за сигурност внушението, че там става нещо страховито ".

Според думите на премиера Борисов от преди два месеца, влизането на България в чакалнята на Еврозоната подсигурява, че в никакъв случай повече няма да банкрутират банки. Явно обаче не ни подсигурява, че няма страната ни да попада в сходни световни банкови кавги.

Нека първо напомним, че 20-те депутата, някои от които и през днешния ден интензивно вземат участие в политическия живот на страната, трябваше да разнищят кои държавни органи и институции имат виновност за банкрута на Корпоративна комерсиална банка. Ако през днешния ден всеки един от вас може да отговори на този въпрос, значи, че са си свършили работата, само че доста се колебая това да е по този начин. Банката бе съборена с дейното присъединяване на страната, институциите и значително външни помагачи. От последната осветлена стенограма излиза наяве, че и с единодушието на тези депутати. След „ работата “ на Атанасова и компания Българска народна банка бе нарочена за единствен провинен. Комисията се договаря да одобри за меродавни отчети на одиторски компании, които категорично се показва, че нямат по този начин стойност. Йордан Цонев даже изяснява по какъв начин са преговаряли с инспекторите да създадат отчетите, и да не им се опетни името. След това бяха подценени две решения на Върховния административен съд (ВАС) да бъде осъществен одит на банката. На въпроса за какво всичко това бе заметено отговор няма. Шест години след затварянето на КТБ в съда се чака появяването на едвам третия очевидец на прокуратурата.

Но да се върнем на националната ни сигурност. От отчета на Временната комисия излиза наяве още, че депутатите са на мнение, че в продължение на години ДАНС не е направила безусловно нищо за попречване на по този начин нареченото от тях „ източване “ на КТБ, не е и предизвестила държавното управление за реализирането на „ закононарушения в размер на милиарди лв. “.

.
Снимка: БГНЕС/ 28 юни 2014 година Главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и ръководителят на Държавната организация „ Национална сигурност” (ДАНС) Владимир Писанчев - на изключителна среща във връзка опитите за дестабилизация на банковата система. Водеща роля в срещата има ДАНС, която е поканила другите участници.

Последната стенограма, останала до в този момент загадка, е от 28 април 2015 година Тя бе с гриф за сигурност „ Поверително “ до 2020 година Причината е, че в нея се преглежда отчет на ДАНС за банковата система в страната. От документа действително излиза наяве, че няма нищо, нито секретно, нито поверително в данните, тъй като там КТБ въобще не попада. Дори и да не написа за банката в документа, от цялата работа на комисията лъсват доста любопитни неща, за които никой не отваря и дума до ден сегашен.

Например за това, че тъкмо преди офанзивата против КТБ са заменени шефовете на две основни дирекции в ДАНС. От диалога с тях може да останете и вие с усещане, че това се е случило „ доброзорно “.

Документите приказват

Пълното название на комисията е „ Временна анкетна комисия за инспекция на обстоятелствата и събитията, свързани с дейностите на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят надзор и противодействат на източването на Корпоративна комерсиална банка в интервала 2009-2014 година “

Подробно сме цитирали моменти от съвещанията на „ Комисията Деси “. Те илюстрират обстановката с наблюдението над банковата свера в страната ни към 2015 година Така я показват виновни ръководители на ДАНС. Реално промени в закона за ДАНС в тази посока не отрихме да са правени, макар изразеното предпочитание на депутатите да предложат такива. Има и желание Агенцията да понесе отговорност, само че и това не се случва. Реално всичко се потулва с констататцията, че ДАНС е трябвало да наблюдават за проблеми, само че не са го създали, не са знаели, не са чули, не са видели.

Любопитно е, че в комисията има няколко „ основни “ фигури, които безусловно споделят на Атанасова по какъв начин да се държи като ръководител, водят съвещанията, задават посоката на въпроси, коментират по какъв начин би трябвало да се чете информацията и действително пишат отчета. Йордан Цонев и Петър Чобанов да вземем за пример са участвали и на консултациите при президента Плевнелиев, били са настоящи политици и през 2014 година, когато се случва погромът над банката. през 2014 година Както е известно Петър Чобанов е министър на финансите в интервала от май 2013 година до юли на 2014 година, а Йордан Цонев е Председател на Комисията по бюджет и финанси в 42-то Народно събрание, чиито мандат е в интервала от май 2013 година до август 2014 година Точно когато поражда рецесията с Корпоративна комерсиална банка.

Във всяко естествена страна присъединяване в сходна парламентарна комисия на някогашен министър на финансите, а все още на съвещанията народен представител от „ партията-балансьор “, както и на някогашен ръководител на бюджетна комисия ще са впечатляващ факт. Още повече, че и двамата са съпартийци на Делян Пеевски, който пък бе за малко началник на ДАНС, за която ще приказваме до края на този материал.

Пълният лист на членовете е в края, само че и в този момент може да се запитаме дали през днешния ден ще кажат освен това Радан Кънев, който тогава написа изключително мнение към отчета, Румен Гечев, Искрен Веселинов. След като към този момент са обществени стенограмите дали ще не престават да мълчат? За Атанасова е мъчно да се попита дали може да каже освен това, поради обстоятелството, че няколко пъти желае членовете на комисията да минат на образование, с цел да схванат материята. Това не е някакво заяждане с компетентността на депутатите, вижда се в стенограмите.

Важно е да отбележим също, че „ Комисията КТБ/Деси “ е с най-вече закрити съвещания от всички 13 краткотрайни комисии в границите на 43-то Народно заседание. Има единствено 2 обществени и 6 закрити съвещания. Стенограмите, без разкритата тази година, стават обществено налични, само че единствено след поискване по ЗДОИ. Първоначално е отхвърлен достъп до тях.

Ето какво разкриват документите:



Вижте депутатите, които вземат участие и поставят автограф под отчета на тази комисия:



Факт е, че условията към банките в България са високи и строги, с цел да се обезпечи сигурност и непоклатимост. Тук не става дума за банковата система, а за съществени подозрения за подмолни сделки и потреблението на финансови институции по метод, който остава надълбоко прикрит от обществото, макар че е за негова сметка. Едва ли някой си мисли, че всички са толкоз слепи и глухи, а депутатите са толкоз наивни.

В следствието на Международния консорциум на проверяващите публицисти – FinCEN се видя, че светлините на прожекторите през днешния ден се насочват към Българската банка за развиване, която е 99,9% държавна. Какво да чакаме след всичко това? Истината? Прозрачност? Едва ли. Но въпреки всичко – крачка в добра посока е ОСТАВКА!

Диана Йонкова

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР