Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Комисията за финансов надзор

...
Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Комисията за финансов надзор
Коментари Харесай

ДАНС и КФН проверяват застрахователи

Държавната организация "Национална сигурност " (ДАНС) и Комисията за финансов контрол (КФН) са подхванали огромна инспекция при започване на октомври в няколко български застрахователни компании, научи "БАНКЕРЪ " от собствен източник. Това са "Лев Инс ", "Асет иншуърънс " и "Бул Инс ".

Проверката е почнала на 1 октомври и се чака да има първични резултати от нея до края на месеца. Участието на ДАНС цели тя да окаже подпомагане на проверяващите от надзора и да се реализира съвместен надзор сред институциите, тъй като става дума за тежък бизнес бранш.

Замисълът е да се ревизират фирмите, които имат максимален дял на пазара на "Гражданска отговорност ", а мотивът са свадите в бранша, случили се през месец август, след които се стигна до оставката на заместник-председателя на КФН Ралица Агайн. Става дума за напрежението в застрахователния бранш поради банкрута на кипърския осигурител с клон у нас "Олимпик ".

Оказа се, че полиците на към 200 000 водачи са прекъснати предварително и хората би трябвало незабавно да сключат нова "Гражданска отговорност " за своя сметка, защото няма гаранционен механизъм, който да покрива остатъчния период по застраховката при банкрут на осигурителен клон. Отговорността за случая "Олимпик " у нас бе стоварена от шефката на КФН Карина Караиванова върху заместител Ралица Агайн, която подаде оставка.

По време на дебатите в Народното събрание стана ясно, че има съществени проблеми в застрахователния бранш, основно свързани със застраховката "Гражданска отговорност ", където има дупка в постъпленията на сума сред 60 млн. и 1.3 милиарда лв.. Проблемът се изяснява с ниската й цена, отдава се и на решение на Върховния касационен съд от юни месец, което разшири доста кръга на околните, които имат право да търсят обезщетение от застрахователите при гибел на пътя.

Отделно, различен проблем в бранша се оказа и системата "Зелена карта ". За него е осведомен и министър председателят Бойко Борисов. Той персонално описа пред депутатите, че 42% от злополуките с леки коли в Румъния са направени от транспортни средства с българска регистрация. Тогава Борисов даде обещание да вземе ограничения поради този проблем.

В края на 2017 година пък застрахователите "Лев Инс " и "ДаллБогг Живот и Здраве " бяха упрекнати, че не изплащат искания на клиенти по събития, станали в чужбина. Те пък се оправдаха, че става дума за застрахователни измами. Стигна се до интернационален скандал и да опасност България да бъде изключена от системата "Зелена карта ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР