Държавната агенция на българите в чужбина (ДАБЧ) започна да изпраща

...
Държавната агенция на българите в чужбина (ДАБЧ) започна да изпраща
Коментари Харесай

Агенцията за българите в чужбина кани емигрантите обратно в България с...писма

Държавната организация на българите в чужбина (ДАБЧ) стартира да изпраща писма на емигранти, като ги кани да се върнат назад в България. Целта е да се бори неналичието на фрагменти в страната и да се привлекат назад българи, напуснали Родината.

Писмата са адресирани до наши сънародници в разнообразни страни по света, като ги осведоми за опцията за работа в България. Например на емигранти във Франция им се изпращат работни предложения за позиции, за които би трябвало френски език. Според Агенцията някои от нашенците се възползват от предложенията и се прибират да работят в България. Засега максимален триумф самодейността има на Балканите, откакто 40 българи от Сърбия се върнали в Костинброд. Следваща цел на ДАБЧ е да притегли повече българи от Западна Европа и други страни. От Агенцията споделиха, че освен пращат писма, само че организират телефонни и скайп диалози с българи, които демонстрират интерес.

"Опитваме се - знаем, че дребна част се връщат ", споделя Ива Крумова от ДАБЧ. Тя описа, че в България се прибирали и хора, които имат парцели. Друг мотив от икономическа позиция за завръщане е, че в България с по-малка заплата имаш по-големи покупателни качества.

"Забелязваме такава наклонност. Това са хората, които са спечелили пари и имат носталгия към страната ", споделя Петър Харалампиев от ДАБЧ. Инициативата на ДАБЧ да изпраща писма е подбудена от острата потребност от експерти и служащи в съвсем всички сфери в България. "Българите, които се завръщат от Западна Европа, знаят по два езика с изключение на нашия, те са образовани и са доста скъпи фрагменти ", споделя Харалампиев. Такива имигранти обаче се връщат единствено за високи заплати.

Ралица Младенова възнамерява да се завърне в Родината след 15 години в Съединени американски щати, където е илюстратор на книжки. Българката споделя, че през последните години доста задгранични компании са отворили офиси в страната и оферират привлекателни условия. "Определено избирам да работя и да се развъртвам в България, тъй като там е домът ми ", споделя Ралица Младенова.

Все още няма статистика за това какъв брой българи са се върнали поради писмата на ДАБЧ с работни предложения, оповестява BG Voicе.

По данни на фондация "Отворено общество " към 1,1 млн. нашенци живеят в чужбина, а 600-700 хиляди от тях са отпътували по стопански аргументи. Средно всяка година 25 000 души напущат България.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР