Държавната агенция Електронно управление беше създадена през 2016 г. с

...
Държавната агенция Електронно управление беше създадена през 2016 г. с
Коментари Харесай

Държавата започва подготовката за гласуване по интернет

Държавната организация " Електронно ръководство " беше основана през 2016 година с концепцията да сплоти на едно място всички звена, които са се занимавали с това до момента. Мейн шеф стана някогашният секретар на Министерския съвет Росен Желязков.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Над 40 закона би трябвало да се трансформират до есента поради свидетелството за съдимост
20 юни 2017
Кабинетът обмисля отпадане на удостоверението за съдимост и завършек на опашките за талони в КАТ

Работна среща на държавното управление с локалната власт и браншовите организации набелязва ограничения за понижаване на административната тежест
16 юни 2017
Министерство на вътрешните работи задвижи поръчката за електронно ЕГН в персоналните карти

Системата би трябвало да е подготвена не по-късно от края на ноември 2018 година и ще коства към 13.2 млн.лв.
29 май 2017
Чекмеджето с положителните неща

Правителството наля основите на електронното ръководство, само че в този момент има още веднъж риск тематиката да бъде изоставена
3 дек 2016
Как ще работи електронният ЕГН

Въпроси и отговори за цифровата идентификация, която би трябвало да влезе в действие в идващите две години
16 сеп 2016

През пролетта на 2019 година в България би трябвало да може да се гласоподава отдалечено по електронен път - това условие е записано в Изборния кодекс, а до седмици Държавната организация " Електронно ръководство " (ДАЕУ) ще задвижи процеса по създаване на софтуерната система зад този развой. Това излиза наяве от обявления на уеб страниците на ДАЕУ и Централната изборна комисия. Двете институции са получили финансиране от общо 1.5 млн. лева по оперативна стратегия " Добро ръководство ", с които ще бъде построена пилотната система.

Проектът е разграничен на няколко елементи и ще стартира с разбор на положителните практики за отдалечен електронен избор по света. Бъдещият реализатор ще би трябвало да изследва всички осъществени досега електронни избори в света, в това число " в Естония, Нов Южен Уелс (Австралия), кантона Женева (Швейцария), Франция и други, както и пробните в Норвегия, Гуджарат (Индия) и други " Ще би трябвало да бъдат изследвани рисковете за сигурността, оперирането на системата, вероятните корупционни и недемократични практики и достъпността на потребителския интерфейс.

За първия изчерпателен стадий е избран бюджет от 40 хиляди лева Документацията е в развой на координиране в двете институции и публичната поръчка би трябвало да бъде оповестена до няколко седмици, обясниха пред " Капитал Daily " от ДАЕУ. След избора на реализатор той ще има четири месеца, с цел да приготви проучването.

Изискванията към новата система

След първичния разбор ще бъдат конкретизирани и техническите параметри на бъдещата софтуерна система. Тя ще би трябвало да бъде интегрирана със системата за електронна идентификация. Преди две седмици Министерството на вътрешните работи разгласи поръчка за създаване на системата за така наречен електронен ЕГН, която би трябвало да е подготвена не по-късно от ноември 2018 година и ще коства 13.2 млн. лева Другите съществени условия към бъдещата платформа за електронно гласоподаване са тя да " подсигурява тайната на вота, да бъде обезпечена против манипулиране и оптимално предпазена от интервенция на вируси и различен злотворен програмен продукт ".

Платформата за електронен избор ще би трябвало да бъде с " отворен код ". Според описанието на плана " изходният код на системата ще бъде отворен, като това ще бъде осъществено на три стадия: даване на откриватели в региона на компютърните науки; отразяване на получената противоположна връзка; издание на изходния код в националното обществено вместилище за първоначален код ".

Целият план за платформа за интернет гласоподаване е със период на осъществяване от 21 месеца, т.е. даже и да няма обжалване и закъснение на процедурите, софтуерът би трябвало да е подготвен напролет на 2019 година Според закона обаче първичните симулации на електронен избор би трябвало да стартират още през 2017 година, първите действителни опити да бъдат извършени през 2018 година, а системата да бъде приложена на процедура на изборите за евродепутати през 2019 година От ДАЕУ възнамеряват периодите да бъдат обезщетени с добра връзка с компаниите реализатори.Повече гласност за електронното ръководство

Преди седмица ДАЕУ разгласи и социална поръчка за информация и гласност на четири плана. От организацията търсят компания, която против 46 хиляди лева да популяризира плановете за платформа за електронен избор, за основаването на електронни услуги в Адресния указател, за основаването на " осведомителна система за надзор и гласност на електронното ръководство " и за плана за инвентаризация на основаната досега инфраструктура на електронното ръководство. Нито един от тези търгове към момента не е разгласен, само че плановете са в пътната карта с цели на електронното ръководство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР