Държавната агенция Безопасност на движението по пътищата прави комплексен анализ

...
Държавната агенция Безопасност на движението по пътищата прави комплексен анализ
Коментари Харесай

13% от българите над 64-годишна възраст са шофьори

Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " прави сложен разбор на положението на пътната сигурност, като в следствие от него ще бъдат препоръчани ограничения за нейното повишение. Това съобщи ръководителят на организацията Малина Крумова за Българска национална телевизия.

Тя изясни, че по-чест надзор на физическото положение на водачите след избрана възраст е измежду вероятните оферти, които подлежат на разискване.

Около 13% от хората над 64 годишна възраст в България са водачи, а съгласно статистиката на записаните пътно-транспортни катастрофи четири пъти е по-голяма вероятността те да загинат като водачи в случай на пътя, уточни Крумова.

По тази причина измежду обсъжданите ограничения е по-възрастните водачи да минават по-често на медицински прегледи. Все още обаче не е конкретизирана нито възраст, след която да се ползва сходно условие, нито периодичност на контрола.

Крумова призна, че не схваща за какво в общественото пространство се разяснява точна възраст от 60 години, защото това би трябвало да е резултат от експертна здравна оценка, която към момента не е направена. По нейни думи е допустимо условието да се ползва след 65 или 70 години, само че досега ставало въпрос единствено за спекулации.

Тя бе безапелационна, че на този стадий не се разискват спомагателни проби или други условия за никоя група водачи. Говорим единствено за ограничения, които и сега се ползват, посочи тя и даде образец, че сега при възобновяване на всеки 10 години на шофьорската брошура в категория B се изисква даването на здравно удостоверение.

Ние разясняваме само дали е нужно след избрана възраст тези прегледи да са по-чести и дали би трябвало да се подчертава към избрани аспекти на здравното положение на водача, изясни Крумова, допълвайки, че за всяка възрастова група водачи е належащо да се приложат диференцирани ограничения, с цел да се увеличи пътната сигурност.

Относно младите водачи тя уточни, че рисковете при тях са, че те най-често са по-агресивни на пътя и прекомерно уверени, само че с дребен опит. Все по-често има и водачи, които използват наркотични субстанции, преди да седнат зад кормилото.

Около 40% от всички пътно-транспортни катастрофи в Европейски Съюз стават при служебни пътувания, уточни още Крумова. По тази причина Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " създава системи за ръководство на сигурността на чиновниците при придвижване по пътищата, които ще стартират да се ползват първо в бюджетните организации.

Стъпваме на европейския и интернационален опит като част от ограниченията са за завишаване на контрола към техническата редовност на транспортните средства, на техните водачи и недопускане на водачи с доста нарушавания да ръководят служебни коли, акцентира Крумова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР