Държавна сигурност е целяла психологическото пречупване на Наим Сюлейманоглу, след

...
Държавна сигурност е целяла психологическото пречупване на Наим Сюлейманоглу, след
Коментари Харесай

Как и защо Сюлейманоглу избяга? ДС искала да го счупи психически

Държавна сигурност е целяла психическото изкривяване на Наим Сюлейманоглу, откакто той бяга от България и стартира да се състезава за Турция в средата на 80-те години.

Това демонстрират досиета на комунистическите държавни служби, оповестени в ефира на NOVA дни след гибелта на именитият щангист.

СНИМКИ ОТ ПОГРЕБЕНИЕТО НА ВЕЛИКИЯ ЩАНГИСТ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Сюлейманоглу умря на 50-годишна възраст в събота. Заради проблеми с бъбреците и черния дроб той беше приет в болница в тежко положение на няколко пъти тази година.

Той беше изпратен от хиляди по улиците на Истанбул, а повода е ясна – многочислените му медали като щангист за Турция. Преди да стане воин за нацията там обаче, Сюлейманоглу се трансформира в знак на репресиите против българските турци по време на Възродителния развой.

Спортистът, който е родом от с. Птичар, бяга от България през 1986 година, благодарение на турската страна. Както всички български турци по това време у нас той е заставен да смени родното си име – към този момент се споделя Наум Шаламанов.

По това време Наим е 17-годишен и към този момент усъвършенства международни върхове. Още тогава обаче е лишен от опцията да взе участие на Олимпиадата в Лос Анджелис, която страната ни бойкотира по политически аргументи.

Състоянието на Наим Сюлейманоглу се влошило

Ердоган прикани Турция и Аллах да оказват помощ на Наим Сюлейманоглу

Така недоволството се натрупва огромно неодобрение у младия първенец, а южната ни съседка е повече от подготвена да приветства толкоз огромен състезател под знамената си.

Само 2 години по-късно Наим Сюлейманоглу ще донесе на Турция първото й олимпийско злато от игрите в Сеул. Повтаря достижението в Барселона през 1992 и Атланта през 1996.

Така българинът от момчилградското с. Птичар се трансформира в народен воин на южната ни съседка. Уважението към него е толкоз огромно, че в месеците преди гибелта му болничното му легло беше посетено от президента на страната Реджеп Ердоган.



Как обаче е осъществено бягството му преди 30 години?

„ Той приготвя бягството си в продължение на съвсем 1 година”, разкрива Екатерина Бончева от Комисията по досиетата.

Сюлейманоглу на първо време отива в Мелбърн през 1985, само че се опасява да емигрира поради сигурността на фамилията си. Впоследствие има и среща с Тодор Живков, след която става финално ясно, че ще го преименуват на Наум Шаламанов и даже няма самичък да избере името си.

По време на международното състезание по повдигане на тежести в австралийския град през 1986, незабавно откакто е спечелил злато за България, щангистът се прибира в хотела си под претекст, че е изтощен.

Там обаче е предстоящ от турски сътрудници, които го откарват в къща в покрайнините на австралийския град. Впоследствие излетява за Лондон, където след това се пренасочва към Турция със самолета на самият турски президент Тургут Юзал.

„ Тук настъпва суматоха. След като той бяга службите се чудят какво да вършат. Това е огромен пестник и позор за българската школа”, съобщи Бончева, като показа и документ по случая „ Шаламанов”.
 Наим Сюлейманоглу като турски играч през 2000 година Наим Сюлейманоглу като турски играч през 2000 година
Вече в Турция щангистът дава конференция, на която декларира, че е нямало да напусне България в случай че не било похищението върху културната му еднаквост.

Българските секрети служби излизат с опорни точки в две направления – Сюлейманоглу е принудително похитен и манипулиран от Турция и Съединени американски щати. От това следва да се провежда международно придвижване в негова поддръжка, без значение какво в действителност приказва спортистът от Турция, акцентира Бончева.

До спортстът е изпратено писмо, подписано от татко му. В него той се обръща към сина си с промененото име „ Науме” и му пожелава скоро да се видят в България.

Разработка "Идиоти " - една от тайните на Държавна сигурност

Как соцрежимът се пропагандираше посредством спорта

Тези ограничения са „ морковът”, с който Сюлейманоглу е примамван да се върне. Впоследствие идва „ тоягата”.

„ Това е едно дело за оперативна разработка, наречено „ Хамелеон”. То е от 1987г. и е закрито при започване на 90-те. Целта й е да се разколебае Наум Шаламанов и да се образуват у него претекстове за връщане. Ако не може това да се случи, то да се окаже психически напън, тъй че да не се допусне той да доближи високи спортни успехи”, описа Бончева.

„ Това е човек, в който българската страна и режимът са вложили доста. Трябва да се реши какво да се случи преди олимпийските игри в Сеул. Турция обаче влага 1 милион и 200 хиляди $, с цел да може Сюлейманоглу да се състезава за нея. През цялото време там той е следен”, добавя специалистката от комисията по досиетата.

Така или другояче методите на Държавна сигурност очевидно не съумяват, защото „ Джобният Херкулес” печели олимпийското злато – нещо, което не е имал опция да стори за България. Вече воин в Турция Сюлейманоглу по този начин и не се връща под трикольора и след демократичните промени.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР