Държавна петролна компания Сауди Арамко (Saudi Aramco) днес събра рекордните

...
Държавна петролна компания Сауди Арамко (Saudi Aramco) днес събра рекордните
Коментари Харесай

Саудитският петролен гигант ще се оценява на $1.7 трлн. след рекорден борсов дебют

Държавна петролна компания " Сауди Арамко " (Saudi Aramco) през днешния ден събра рекордните 25.6 милиарда $ с първично обществено предложение. Това е връх в историята, откакто китайската компания " Алибаба " събра 25 милиарда през 2014 година, предадоха " Блумбърг " и Би БИ Си.

Компанията направи първичното обществено предложение (ППП) на 1.5% от акциите си при цена от 32 риала (8.53 долара) за акция. " Арамко " разчиташе на вложители от Саудитска Арабия и района след нееднозначни реакции в интернационален проект.

Според " Блумбърг " и Би Би Си този резултат значи, че при търгуване на борсата компанията ще се прави оценка на 1.7 трлн. $. Това е под мечтаното от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който се надяваше на оценка от 2 трлн. $. Все отново тя ще измести колоси като " Майкрософт ", " Амазон " и " Епъл " като най-скъпата компания.

Сега тя ще има и акционери, разнообразни от саудитското държавно управление, за пръв път откогато бе национализирана преди съвсем 4 десетилетия.

Промяна в проектите

Излизането на " Сауди Арамко " на борсата бе в основата на проектите на Мохамед бин Салман за промени в кралството и за понижаване на зависимостта от петрола. Монархията се нуждае от милиарди долари за мегапроекти и рационализация, както и за основаване на цели браншове в стопанската система и промишлеността.

Всякакви промени в " Арамко " се оказаха тестване - поради политическата конюнктура в страната, поради опозиция на елита и поради непрозрачността на компанията, която едвам тази година разгласява финансови данни и се трансформира в най-печелившата компания в света.

Така днешното излизане на саудитската борса " Тадаул " трябваше да е последвано от друго - на Лондонската - и с двете да бъдат събрани общо 100 милиарда $. Липсата на бистрота, политическият риск и климатичните промени обаче охладиха ентусиазма на интернационалните вложители.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР