Държавна опера Пловдив ще представи на сцената на Народния театър

...
Държавна опера Пловдив ще представи на сцената на Народния театър
Коментари Харесай

Катерина Измайлова не е скандална опера...

Държавна опера Пловдив ще показа на сцената на Народния спектакъл “Иван Вазов” на 22 февруари едно от огромните си креативен провокации през този сезон - операта “Катерина Измайлова” от Дмитрий Шостакович. Режисьор е Вера Немирова - гост-професор в Музикалната академия “Ханс Айслер” в Берлин и доцент във Виенският университет. Диригент е маестро Диян Чобанов.
Вера Немирова е измежду най-успешните български оперни режисьори в Европа. Любопитно е, че първата режисура на “Катерина Измайлова” в България в Русенската опера през 1965 година, е дело на татко ѝ Евгени Немиров, който работи персонално със Шостакович.
Операта доста пъти е обявена като скандална. Този термин “скандална” аз не го споделям, това е една мощна творба, която е разтърсваща и по никакъв метод не може да се каже, че е скандална. Скандална е по-скоро трактовката и фактът, че е била неразрешена, тъй като разкрива най-тъмните страни в нас, хората, споделя Немирова.
Режисьорката споделя, че Шостакович е дописал за Русенската опера един мъжки хор, който излиза на мястото, където се появява духът на мъртвия свекър на Катерина - Борис.
Това е мощна, разтърсваща творба. По-скоро скандална е тракатовката й, тъй като разкрива най-тъмните страни на човшката душа, разяснява Немирова, която сложи знаменитетата творба на Дмитрий Шостакович на сцената на Държавна опера Пловдив. Софийската аудитория ще може да я види на 22 февруари на сцената на Народния спектакъл „ Иван Вазов “. На софийска сцена Пловдивската опера гостува през този сезон с още две свои мощни постановки – „ Така вършат всички “ и „ Мария от Буенос Айрес “ – танго-опера.
„ Катерина Измайлова “ за финален път е играна на софийска сцена през 2015 година от Русенската опера. Постановката тогава също е на Вера Немирова. Нейният татко – Евгени Немиров, слага за първи път операта „ Катерина Измайлова “ на сцената на Русенската опера през 1965 година За премиерата идва персонално композиторът Дмитрий Шостакович. Известно е, че първата режисура на операта е през 1934 година в Санкт-Петербург, само че две години по-късно, макар бързата известност, е неразрешена персонално от Сталин, който я гледа дружно с членове на Политбюро. Съветският водач не открива позитивен воин в оперната драма, въодушевена от повестта на съветския класик Николай Лесков „ Лед Макбет от Мценска околия “. Едва след гибелта на Сталин операта е сложена на московска сцена с промененото заглавие „ Катерина Измайлова “ и с нова редакция на Шостакович.
При отварянето на архивите на Русенската опера се открива, че Дмитрий Шостакович, който идва в България за премиерата, е дописал мъжки хор, който излиза на мястото, където се появява убитият свекър Борис. Призракът му идва да упрекна Катерина. Всъщност, това не е един мъж, а цялостен хор. Всички мъже по света упрекват Катерина. Никъде другаде постановката не се извършва с този мъжки хор. Внушението е, че Катерина е жертва на мъжкото общество, жертва на принуждение, на което отвръща с принуждение. А насилието против дамите, по-слабите, децата, е настоящо и през днешния ден, акцентира Вера Немирова, най-успешният наш оперен режисьор в чужбина, гост-професор в Музикалната академия „ Ханс Айслер “ в Берлин и доцент във Виенския университет. Операта се играе в целия свят, а половите подиуми и насилието, които режисьорът не икономисва, допълват трагичния облик на героите, които не са позитивни, само че са достоверни. Защото тази драма слага безконечните тематики от живота.
В ролята на Катерина е забележителната Марияна Панова, възпитаничка на Музикалната академия в София, носителка на наши и интернационалните оценки, ученичка на Юлия Винер. От четири години тя е солистка на Пловдивската опера. Изискванията на партията са колосални – от чисто вокални, през голям брой музикантски качества, физическа издръжливост и устойчивост на психическото натоварване, което носи в себе си този нееднозначен и комплициран облик. Ролята срещна своята изпълнителка, а певицата срещна своята роля - при авторитетното музикално управление на диригента Диан Чобанов, музикален шеф на Пловдивската опера и ярката постановка на Вера Немирова.
http://bnr.bg/sofia/post/101081436/plovdivskata-opera-predstava-v-sofia-operata-katerina-izmailova?fbclid=IwAR2nMhNMdXYwr5xPl2taB1vn_Crs-QEiMQ6hVUvGgFB9AOAwVtz-pz1eWi8
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР