Държавна опера Бургасул. Климент Охридски N20 коментара за Държавна опера

...
Държавна опера Бургасул. Климент Охридски N20 коментара за Държавна опера
Коментари Харесай

Танцова Формация Петлите с нов спектакъл

Държавна опера Бургасул. " Климент Охридски " N2

0 коментара за Държавна опера Бургас Събития в обекта:Сън в лятна нощ18:00/29.10.2018Виж всички 4 събития в Държавна опера БургасТанцова групировка " Петлите " застава пред бургаската аудитория в  Операта на 29 ноември от 19:00 часа с премиерата на най-новия си  театър " Легендата ". По думите на ръководителя на състава Георги Димитров, който е и един от създателите на концепцията за осъществявянето му, дружно с Николай Парушев, до момента " Петлите " не са правили толкоз огромен план, който съчетава по съвременен и актуален метод в едно цяло национални танци, огнено шоу, пиротехника и живи гайди.

Професионалисти стоят зад 15 -те надарени деца, които ще забележим на сцената.  Хореографията е дело на Десислава Скъкълова, Николай Парушев и Кристияна Гюрова.

Костюми - Камелия Цонева и Атанаска Маринова.

Визия - Стела Иванова.

Спектакълът е основан на легендата за крепостта Русокастрон до село Русокастро, записана през 50-те години на предишния век от локалния краевед Никола Проданов, който слушал описа на 86-годишния дядо Марко на самия " Русин камък ".

Върху антично тракийско светилище е издигната средновековната цитадела, направлявала значим кръстопът сред Северна и Южна България, от всички източни проходи на Стара планина и Северното Черноморие към Босфора и Константинопол.

През 1332 година цар Иван Александър побеждава в борбата при Русокастро византийския император Андроник III - това е последната българска победа преди рухването на България под османско робство.

На сцената ще оживее магична история за мома Руса и змея, който се влюбва в хубавицата и желае да я отвлече. Превръща се в млад момък и я ухажва упорито - напива водата в менците й, хваща се на хорото до нея, само че хубавицата има друго либе и се не дава.

На Гергьовден, когато Руса играе хоро на площада до своя обичан, змеят я отмъква измежду огън и пушек и я отвлича.

Близките й се обръщат за помощ към Свети Георги, който се трогва от скръбта им, побеждава змея в страшна борба, пробожда го с копието си и избавя момата.

Затова на Гергьовден на Русиния камък се събирали хората от всички околни села да празнуват Светеца - това е и най-големият и уважаван събор до началото на 50-те години на XX век в Бургаско.

Имало е бит хората да пренощуват на поляните към църквата, наречена с признателност на Свети Георги, палели огньове в навечерието на празника. На самия Гергьовден се пречиствали с лековитата вода от аязмото в русината дупка, което се пълнело от сълзите на Руса, изтичащи от очите й - две кръгли кухини в дъното на пещерата.

Предпремиерно спектакълът " Легендата " ще бъде игран на 19 ноември, от 12 часа в залата на читалище " Просвета " в Поморие.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР