Държавна агенция за метрологичен и технически надзор даде разяснения за

...
Държавна агенция за метрологичен и технически надзор даде разяснения за
Коментари Харесай

Кои маски са подходящи за предпазване от коронавирус?

Държавна организация за метрологичен и механически контрол даде уточнения за маските и кои от тях дават отговор на условията за персонални защитни средства.

Страната ни съблюдава правилник, признат от Европейската комисия. Според него маските би трябвало да пазят дихателните пътища. В случая това са артикули с най-високата степен на отбрана – категория III, т.е. те са животоспасяващи. Това са филтриращи полумаски за отбрана от частици, които би трябвало да покриват лицето от носа до под брадичката на ползвателя. Те могат да бъдат за еднократна приложимост и за многократна такава.

Пазарът демонстрира, че производителите на тези персонални защитни средства имат разнообразни решения за полумаски, предпазващи от дребни частици, какъвто е и ковид COVID-19. В това число попадат полумаски от вид FFP, които са с или без клапа.

Световната здравна организация е изследвала и оповестила размера на вируса, от което специалистите са създали умозаключение, че тези персонални защитни средства са подобаващи да предпазят ползвателя от болестта по повод отбраната на дихателните пътища. За тях, хармонизираният стандарт, EN 149:2001 + A1:2009 е планувал опция на следните три класа на отбрана:

- маски от вид FFP1, които филтрират 50 % външния въздух,

- маски от вид FFP2, които филтрират 92 % външния въздух,

- маски от вид FFP3, които филтрират 98 % външния въздух.

Забелязва се, че няма 100 % пречистване на външния въздух при използването им и постоянно има заплаха от така нареченото „ подсмукване “ на външен въздух.

Полумаските, произведни в осъществяване с условията на стандарт EN 149, би трябвало да бъдат означени с този стандарт, година на издание, клас, както следва да вземем за пример: „ Филтриращите полумаски за отбрана от частици EN 149:2001 FFP1 “

Тези полумаски като персонални защитни средства (ЛПС) би трябвало да са с оценено сходство, съгласно условията на европейския правилник. Това значи да са минали всички специфични процедури на изпитване, наречено „ оценяване на сходството “, което се прави от нотифицирани лица, получили позволение за това от Европейска комисия. Те също би трябвало да носят маркировка за сходство – съдебна експертиза. Трябва наложително да са съпроводени от директива за приложимост на български език. Освен това би трябвало да имат Европейски пример на Декларацията за сходство (ЕОДС) и тя да е налична за потребителя. Последното значи или ЕОДС да съпровожда продукта, или в инструкцията би трябвало да е записан линк, на който потребителят може да я откри в електронен тип.

В инструкцията производителят е длъжен да осведоми ползвателя по отношение на рекомендациите за метода на правилно слагане и приложимост на полумаската - на съхранението й, на почистването й (в случай, че се предвижда). Трябва да е маркиран срокът на валидност за приложимост, както и редица други значими за потребителя неща.

За разпознаването на предлаганите на пазара полумаски като ЛПС, всеки консуматор би трябвало да знае, че съществуването на маркировка за съотвтствие - съдебна експертиза, директива за приложимост и достъп до ЕОДС са съществени белези. От съществуването им може да се направи извод, че маската е създадена при съблюдаване на условията и потребителят ще употребява безвреден артикул и ще е предпазен от описаните в инструкцията опасности. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР