Държавна агенция "Национална сигурност" получи достъп до данните за всички

...
Държавна агенция "Национална сигурност" получи достъп до данните за всички
Коментари Харесай

ДАНС получи достъп до данните за всички студенти и ученици в страната

Държавна организация "Национална сигурност " получи достъп до данните за всички възпитаници и студенти в България.
След като през лятото на 2019 година по искане на ДАНС взаимно с Министерството на образованието и науката (МОН) бе квалифициран план, даващ ѝ достъп до регистрите, през вчерашния ден той се трансформира в формален документ и към този момент е в действие: Инструкция № I-4 от 7 април 2020 година бе обнародвана в Държавен вестник на 21 април и от този миг е в действие.
В плана, за който OFFNews писа през август 2019 година, се споделяше, че достъпът би трябвало да бъде обезпечен от МОН на ДАНС 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Този текст е изнемощял от обнародвания документ.
Миналото лято, когато потърсихме мнения от среди в разузнаването, един от тях гласеше: "Децата до 18 години, като доста характерен контингент, са предпазени по закон от рекрутиране и всякакво взаимоотношение със службите. Такъв цялостен достъп дава доста необятни благоприятни условия за подготовка за рекрутиране след навършване на 18-годишната им възраст ". Какво оттук насетне е длъжно да обезпечи МОН на разузнавачите?
Достъп до:
- регистъра за документите за приключено главно обучение, приблизително обучение и/или степен на професионална подготовка (т.е. на всички дипломи);
- регистъра на приключилите студенти и докторанти;
- регистъра на всички настоящи и прекъснали студенти и докторанти по степени на образование и по професионални направления;
- националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (от нея може да се разбере освен кой възпитаник в кое съответно учебно заведение учи, а и кое дете в коя детска градина/училище е записано на наложителна предучилищна група - бел. ред.);
- информация за придвижване на децата и учениците (т.е. ДАНС могат да получат информация за всяко съответно дете и възпитаник - по кое време, от кое и в коя детска градина или учебно заведение е било преместено).
Защо ДАНС желаят да наблюдават всичко това? В инструкцията написа единствено, че "достъпът се прави за реализиране на предоставените със закон действия на ДАНС ".
Защо тази директива се появява в този момент също е въпрос без отговор. В заключителна наредба е посочено, че тя се издава на съображение член 30, алинея 3 от Закона за Държавна организация "Национална сигурност ".
Чл. 30, алинея 3 от Закона за ДАНС гласи: "Министерствата и ведомствата дават достъп до осведомителните си фондове на организацията по ред, избран със взаимна директива на ръководителя на организацията и съответния министър или началник на ведомство ". Въпросният общ текст в закона е в действие още от 2008 година Защо директива се появява 12 години по-късно не е изяснено.
Според документа справките ще се правят от работни места в ДАНС посредством предпазена VPN връзка. От тези места няма да може да се влиза в интернет или други мрежи.
Всяко искане за информация за дете, възпитаник, студент би трябвало да е подадено документално с подписа на шефа на Специализирана дирекция "Сигурност " в ДАНС (СДСДАНС).
Право на достъп ще имат чиновници, избрани със заповед на ръководителя на ДАНС. Исканията на СДСДАНС за информации ще е длъжна да извършва дирекция "Информационни и информационни технологии " в МОН.
Всички информации на чиновници на ДАНС в регистрите на МОН ще се записват и съхраняват в бази данни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР