Държавна агенция „Национална сигурност” и Националната агенция за приходите ще

...
Държавна агенция „Национална сигурност” и Националната агенция за приходите ще
Коментари Харесай

Председателят на Сметната палата: Подаваме сигнали до ДАНС и НАП за Лозан Панов

Държавна организация „ Национална сигурност” и Националната организация за приходите ще проверяват Лозан Панов. Сметната палата ще подаде сигнал до двете институции поради пропуща на ръководителя на Върховния касационен съд да подаде имуществена декларация в законовия период. Това съобщаво особено за Канал 3 ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков.

Цветан Цветков изясни, че като член на Висшия правосъден съвет ръководителят на Върховен касационен съд е длъжен да заявява имуществото и приходите си. Това са създали всички останали членове на съвета.

Изненадващо, единствено Панов е пропуснал. Припомняме, че шефът на висшите съдии даже разгласи в нарочна декларация, а по-късно и пред медиите, че по закон не би трябвало да го прави.

„ Господин Лозан Панов в качеството си на член на Висшия правосъден съвет е измежду категорията лица, които са задължени да подадат годишни имуществени заявления пред Сметната палата. Това той е следвало да направи до 30-ти април тази година. Тъй като той не е подал такава декларация, той е направил нарушаване на Закона за гласност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности. Няма да му вършим проверка. Законът е планувал налагане на санкция при положение, че не се подаде такава годишна имуществена декларация и друго което ни задължава закона е да уведомим шефовете на Национална агенция за приходите и ДАНС.

Цветков прикани ръководителя на Върховен касационен съд въпреки всичко да подаде своята декларация за имущество и приходи и по този метод да съблюдава българското законодателство.
" Г-н Лозан Панов има опция да подаде годишна имуществена декларация пред Сметната палата и е желателно да го направи и е в негов интерес. Въпреки, че ще бъде глобен, защото по този начин или другояче той не е спазил наложителния период по закона. Но въпреки всичко задачата на Закона за гласност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности е бистрота. Повече бистрота върху имуществото и приходите на тези лица. Така че моят съвет е Лозан Панов да подаде декларация пред обществения указател на Сметната палата и ние ще я оповестим незабавно ", разяснява още Цветков.

Тъй като досега Лозан Панов отхвърляше, че не е спазил закона, не е ясно какъв е претекстът му да скрие своите парцели, тези на брачната половинка си и общите им спестявания. Панов разгласи, че е подал декларацията си в ИВСС, само че достъп до нея имат единствено проверяващите там. Декларациите пред Сметната палата са обществени и наблюдават и приходите и придобивките на хората по високите етажи на властта и за минали интервали.

Според медийни изявления, брачната половинка на Панов, наречена в стенограмата „ АРГО” черен лебед” от някогашния правосъден министър Христо Иванов, има доста скъпи парцели. Точната им стойност, метод на придобиване и история ще може да бъде проследена единствено в декларациите пред Сметната палата, в случай че Лозан Панов въпреки всичко реши да ги подаде.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР