Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) поиска да получи пълен достъп

...
Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) поиска да получи пълен достъп
Коментари Харесай

ДАНС иска 24-часов достъп до данните на всички деца, ученици и студенти

Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) изиска да получи цялостен достъп до осведомителните фондове на Министерството на образованието и науката (МОН), в които се съдържат данни за всяко дете в предучилищна група, на всеки възпитаник и всеки студент в България , оповестява " Сега ". Но разрешението следва да бъде обезпечено 24 часа в денонощието. Чрез тази мярка ДАНС ще има опцията да следи всички, които са ученици на образователните заведения в страната. От Агенцията ще знаят какво учат учениците, в кое учебно заведение, дали са прекъснали, какъв е триумфът им.
Засега не се показват в конкретика аргументите и претекстовете, заради които ДАНС желае да получи този достъп до данните от МОН. Знае се единствено, че желаната информация за образователното състояние на децата е сензитивна, а персоналните им данни се употребяват от специфична протекция. Разрешението се урежда с план на специфична директива сред МОН и ДАНС, която е оповестена за публично разискване. От нея излиза наяве, че достъпът се обезпечава " за справочна активност " .
Държавната организация възнамерява да следи няколко регистъра с документи, измежду които са тези, за приключено главно и приблизително обучение и/или степен на професионална подготовка, за приключилите студенти и докторанти, на всички настоящи и прекъснали студенти и докторанти по степени на образование и по професионални посоки, националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение, както и информация за пренасяне на децата и учениците от едно образователно заведение в друго.
На този стадий не става ясна задачата на тази нова мярка, от страна на ДАНС. Планирано е чиновниците на организацията да влизат в системата на МОН от " автоматизирани работни места ", които ще се употребяват само за въпросната справочна активност, се споделя в инструкцията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР