Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) подкрепя издигнатата кандидатура на Иван

...
Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) подкрепя издигнатата кандидатура на Иван
Коментари Харесай

ДАНС: Гешев отговаря на изискванията за главен прокурор

Държавна организация „ Национална сигурност ” (ДАНС) поддържа издигнатата кандидатура на Иван Гешев за нов основен прокурор.Такова е мнението на ДАНС, изпратено до Висш съдебен съвет.
Шефът й Димитър Георгиев е показал в писмото, че под управлението на Гешев Спецпрокуратурата и организацията са провели сполучливи следствия по противопоставяне на тероризма, противозаконна миграция, пране на пари, корист с еврофондове, данъчни закононарушения, корупционни закононарушения и контрабанда.
Взаимодействието сред Прокуратурата и ДАНС е от значимо значение за осъществяване на ефикасни следствия, като разширението на механизмите за съдействие в границите на двете на законовите пълномощия на двете институции е единственият прийом за реализиране на по-добри резултати. Това, от своя страна, води и до повишение на публичното доверие към тези институции, декларират от управлението на ДАНС.
В умозаключение от ДАНС декларират, че Иван Гешев дава отговор на законовите, професионалните и нравствените условия за заемане на длъжността основен прокурор, заради което поддържат неговата кандидатура.
Какво следва като процедура?
След като стана ясна концепцията на Гешев за Прокуратурата, следва магистратите да обмислят нейните плюсове и минуси. На 24 октомври, той ще бъде изслушан във Висш съдебен съвет. Тогава и членовете на пленума ще би трябвало да гласоподават. Поне 17 магистрати би трябвало да поддържат номинацията, с цел да може Иван Гешев да бъде определен за идващия основен прокурор. 
Назначаването му ще стане след декрет на президента Румен Радев. Държавният глава обаче може и да не подпише документа. Тогава процедурата по желание на нов основен прокурор ще стартира изначало.
Номинацията на Иван Гешев провокира бурни публични реакции, които прерастнаха в митинг пред постройката на Висшия правосъден съвет. Там ги очакваше и контра митинг - в отбрана на кандидатурата на Гешев. 
До момента Гешев е подсилен и  от сдружението на следователите и прокурорите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР