Държавна агенция „Електронно управление представи проекта „ Надграждане на хоризонталните

...
Държавна агенция „Електронно управление представи проекта „ Надграждане на хоризонталните
Коментари Харесай

Представяне на Проекта за Единен модел за предоставяне на е-услуги

Държавна организация „ Електронно ръководство " показа плана „ Надграждане на хоризонталните и централни системи на електронното ръководство по отношение на използване на Единния модел за заявяване, възнаграждение и даване на електронни административни услуги " на встъпителна конференция в столицата. Проектът е ориентиран към основаването на нужните условия за действие на Единния модел за заявяване, възнаграждение и даване на електронни административни услуги (ЕАУ), с оглед възстановяване достъпа до тях, прекосяване към сложно административно обслужване и понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса при взаимоотношението им с административните органи и техните структури.

Проектът ще обезпечи поддръжка за развиване на хоризонталните и централни системи на електронното ръководство по отношение на реализирането на Единния модел за заявяване, възнаграждение и даване на ЕАУ. Това ще разреши присъединението и на други администрации, за увеличение на броя на електронните административни услуги посредством Единния модел, съобщи Иван Модев, шеф на дирекция „ Планиране и ръководство на действия и планове за е-управление " в ДАЕУ.

Идеята е посредством Единния модел за заявяване, възнаграждение и даване на електронни административни услуги жителите и бизнеса по електронен път да могат да взаимодействат бързо и елементарно с администрацията, тъй че от едно централизирано място да се декларира електронна административна услуга и да има опция тя да бъде заплатена също по електронен път, акцентира Николай Минев, шеф на дирекция „ Информационни системи и оперативна съгласуемост " в ДАЕУ и началник на плана. Особено значимо е ползвателите на електронната услуга да бъдат осведомени за резултата от нея и по какъв метод тя ще бъде предоставена. За тази цел преди повече от година е осъществен моделът за декларираните, възнаграждение и даване на електронни административни услуги, и който е поредно прилаган, като се развиват функционалностите на обособените системи, уточни още той.

В момента посредством Единия модел за достъп до ЕАУ е предоставена информация и опция за заявяване на 288 електронни административни услуги. От тях 170 за Централна администрация, 3 за Областна администрация, 3 предоставяни от всички администрации и 112 за Общинска администрация. За жителите има обезпечено персонално пространство за достъп до услуги, както и информация, правила и процедури за потребление на опциите на Единния модел, акцентира ръководителят на плана. Регистрираните по плана за жителите и бизнеса консуматори са 22 099, 111 са записаните компании. Общият брой на изпратените известия за интервала 2017-2018 година са 105 929. Администрациите, присъединени към Единния модел за заявяване, възнаграждение и даване на електронни услуги са: 11 централни, 15 регионални (48.5% от населението) и 26 общински администрации (18.8% от населението), разгласи Николай Минев.

За взаимоотношението на администрациите по електронен път е индикативен и повишеният продан на справочна и удостоверителна информация през средата за междурегистров продан (RegiX). Ако през септември 2017 година справките към държавни регистри са били 81 хиляди, през същия месец на 2018 година те доближават 625 хиляди, то през септември 2019 година техният брой е 2 милиона и 300 хиляди. Това са над 2 милиона спестени хартиени документа, разяснява ръководителят на плана.

Към момента са налични всички нужни хоризонтални системи на електронното ръководство за реализация на Единния модел, като се изключи Системата за еФорми, която ще бъде създадена в границите на плана. Ще се извърши и разширение на функционалностите и създаване на интерфейси за наличните хоризонтални системи, които да обезпечат и подсигуряват работоспособността на главния и на спомагателните работни процеси, изпълнявани при даване на електронни административни услуги за бизнеса и жителите.

Дейностите по плана са: създаване на стандарт, правила и процедури, свързани с използването на Единния модел за заявяване, възнаграждение и даване на ЕАУ; създаване на система за ръководство на електронни форми за заявяване на ЕАУ и интеграция с хоризонталните системи на електронното управление; надграждане на системата за еАвтентикация, еВръчване и еПлащане; надграждане на интеграционната шина за достъп и ръководство на ИТ услуги и данни; надграждане на системата за междурегистров продан RegiX; надграждане на Единния портал за достъп до ЕАУ; създаване на електронни форми за ЕАУ и интеграция на осведомителните системи на структури на държавната администрация с хоризонталните системи на е-управление; закупуване на лицензи, нужни за действието на Единния модел; образование на чиновници от държавната администрация за работа с хоризонталните системи на е-управлението; разпространение на опциите за потребление на Единния модел.

Държавна организация „ Електронно ръководство " е бенефициент по плана, който се осъществя с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Добро ръководство 2014-2020 година ", съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд. Партньори са Министерство на културата, Министерство на стопанската система, Министерство на туризма, Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация ", Изпълнителна организация „ Морска администрация ".

Обща стойност на плана е 6 999 985,64 лева, от които 5 949 987,79 лева европейско и 1 049 997,85 лева национално съфинансиране. Той би трябвало да завърши в края на 2021 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР