Държавна агенция Електронно управление и регионалното министерство представиха проект за

...
Държавна агенция Електронно управление и регионалното министерство представиха проект за
Коментари Харесай

Електронен адресен и граждански регистър ще заработят до края на 2018

Държавна организация " Електронно ръководство " и районното министерство показаха план за основаване на два нови електронни регистъра - " Гражданска регистрация " и " Адресен указател ".

Първият ще надгради настоящата система на ГРАО (регистър на физическите лица), а вторият ще сплоти за пръв път на едно място адресите като обекти, като им даде уникални идентификатори. 

Очаква се новият електронен масив " Гражданска регистрация " да включва указател на популацията, народен електронен указател на актовете за гражданско положение и указател на ЕГН.

В адресния е-регистър всеки адрес ще има собствен идентификатор, който в никакъв случай не се трансформира, даже да вземем за пример с смяна на името на улицата. Регистърът ще съставлява централизирана база данни на адресите на всеки един адресируем обект на територията на България. Информацията от него ще се употребява от всички осведомителни системи, в които ще се записва неповторимият адресен идентификатор.

Общата стойност на плана е 2 049 999 лв., от които 1 742 499 лв. са европейско съфинансиране.

Проектът плануват изменение на нормативни актове за привеждане в съответствие с електронното ръководство. Документите ще се оформят по дифолт във тип като за електронен указател. Друга цел е автоматизиране на обработката на данните при опазване на сигурността и поверителността на информацията. Предвижда се още прехвърляне на данни от съществуващите системи и масиви към електронните такива.

Предвижда се планът да премине през няколко стадия, като преди всичко ще се изготви разбор на съществуващата нормативна рамка, въз основата на който ще се създадат оферти за промени в нормативните актове. През идващите два стадия ще бъдат осъществени осведомителните системи " Гражданска регистрация " и " Адресен указател " със заложените механически характерности. След правенето им, чиновниците на администрацията ще бъдат подготвени да работят с тях.

Крайният период за реализирането на плана е 31.12.2018 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР