Държавна агенция Безопасност на движението по пътищата (ДАБДП) предлага въвеждане

...
Държавна агенция Безопасност на движението по пътищата (ДАБДП) предлага въвеждане
Коментари Харесай

Агенцията за пътна безопасност предлага ограничение от 20 км/ч за тротинетките

Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " (ДАБДП) предлага въвеждане на регулация за електрическите тротинетки в Закона за придвижване по пътищата и Закона за пътните транспортни средства, се споделя в известие на новата конструкция. От организацията са прегледали европейския опит и са открили, че в страните членки има друг метод както във връзка с местата, където могат да се движат, по този начин и в оптимално позволената скорост за тях. На места имало и условия за регистрация, застраховка и наложителна минимална възраст на лицата, които ги ръководят.

Електрическите тротинетки стават все по-популярни и в България, като напълно скоро следва в София да бъде пусната и първата услуга със споделени такива транспортни средства.

 Агенцията за пътна сигурност предлага ограничаване от 20 км/ч за тротинетките
© Reuters

ДАБДП възнамерява серия от експертни разисквания с представители на локалната власт и виновните институции. Посочва се, че са нужни правила за наложителните защитни средства, които лицата, ръководещи електрически тротинетки, да носят и къде могат да се употребяват.

От организацията считат, че в градски условия оптималната позволена скорост за тях би трябвало да е 20 км/ч, като каращите ги би трябвало да са на най-малко 14 години. Има и концепция, когато електрическите тротинетки се употребяват от лица до 16 година, оптималната скорост да е 12 км/ч. Обект на полемика ще бъде и дали е належащо въвеждането на наложителна регистрация на тези транспортни средства и застраховки за тях, считат още от организацията.

 Агенцията за пътна сигурност предлага ограничаване от 20 км/ч за тротинетките
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР