Държавите трябва да направят повече, за да предотвратят скъпоструващите последици

...
Държавите трябва да направят повече, за да предотвратят скъпоструващите последици
Коментари Харесай

Ръководителят на МВФ призовава света да избегне нова Студена война

Държавите би трябвало да създадат повече, с цел да предотвратят скъпоструващите последствия от възходящата фрагментация на международната търговия и да оказват помощ за предотвратяването на втора " Студена война ", съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи организация " Франс прес ".

" Аз съм измежду тези, които знаят какви са последствията от Студената война: това е загуба на гений и принос към света ", съобщи Кристалина Георгиева по време на конференция в формалния старт на пролетните срещи на Световната банка и МВФ.

" Не желая това да се повтаря ", сподели тя и добави, че светът би трябвало " рационално да одобри, че ще има някаква цена, ще има някаква фрагментация, само че да резервира тези разноски дребни ".

Международните институции като Световната банка и МВФ имат значима роля за попречване на разпадането на света на разнообразни блокове с тежки стопански последствия, сподели тя.

В отчет на МВФ от началото на седмицата се предвижда, че възходящата комерсиална раздробеност вследствие на събития като Брекзит, комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай и съветската инвазия в Украйна може да направи международната стопанска система с до седем % по-малка, в сравнение с би била в естествени условия.

Политиците би трябвало да играят решаваща роля, с цел да " защитят ползите " на своите жители, съобщи Георгиева.

" Ако не успеем да бъдем по-рационални, тогава хората на всички места ще бъдат в по-лошо състояние ", сподели тя.

Напредък в промените на Световната банка

Постигнат е прогрес по редица основни въпроси за Световната банка и МВФ, съобщи напускащият поста си президент на банката Дейвид Малпас по време на събитие, с което бе маркирано формалното начало на пролетните срещи.

Той съобщи, че държавите-членки са постигнали единодушие по редица стъпки за увеличение на финансовия потенциал на Световната банка, което ще ѝ разреши да отпусне " до 50 милиарда $ ново финансиране " през идващото десетилетие.

Френският президент Еманюел Макрон ще бъде хазаин на среща на върха през юни, на която ще се търси разширение на обсега на някои от тези нови правила към други финансови институции и създаване на " нова финансова рамка ", съобщи френският министър на финансите Бруно Льо Мер пред кореспонденти в МВФ.

Напредък беше реализиран и по време на кръглата маса за дълга в сряда, сподели Малпас. За първи път в тези диалози участваха освен страните кредиторки, само че и частният бранш, както и представители на Замбия - страна, която е в напреднали договаряния за преструктуриране на дълга си.

Ръководителите на Банката и МВФ обявиха, че е реализиран прогрес и във връзка с попълването на кредитните механизми за страните с ниски приходи, които са били изчерпани от двустранното влияние на пандемията от Ковид-19 и съветската инвазия в Украйна.

През последните дни Ирландия, Саудитска Арабия, Обединеното кралство, Португалия и Япония към този момент са поели " обилни нови задължения или вноски " за попълване на тези фондове, съобщи Георгиева.

Продължавайте да действате

Георгиева и Малпас предизвестиха, че инфлацията остава прекомерно висока в доста страни по света.

" Очакваме централните банки да запазят курса в битката с инфлацията, като поддържат строга позиция, с цел да предотвратят разколебаване на инфлационните прогнози ", сподели Георгиева.

Правителствата също по този начин би трябвало да работят за понижаване на бюджетните си дефицити и да положат повече старания за възстановяване на бавните вероятности за напредък на международната стопанска система в средносрочен проект, добави тя.

В изявлението си Георгиева прикани страните членки да прокарат структурните промени, нужни за ускорение на цифровата промяна, възстановяване на бизнес средата в доста страни и ускорение на прехода към зелена сила.

" По наши оценки са нужни 1 трилион $ годишно единствено за възобновима сила и вложения, които могат да се трансфорат в напредък и работни места ", сподели тя в умозаключение. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР