Държавите по света отпуснаха юздите на мерките срещу COVID. Но

...
Държавите по света отпуснаха юздите на мерките срещу COVID. Но
Коментари Харесай

Болести, затихнали по време на пандемията, се завръщат с нова сила

Държавите по света отпуснаха юздите на ограниченията против Коронавирус. Но други  вируси, затихнали по време на пандемията, в този момент се завръщат с нова мощ и се държат по непредвидим метод, откриха здравните специалисти. През последните месеци грип, респираторно-синцитиален вирус (RSV), аденовирус, маймунска шарка, туберкулоза бележат скок.
Маските и спазването на отдалеченост обуздаваха тези болести, само че с анулацията им микробите на позабравени заболявания избуяват на плодородна почва. Карантината пък понижи самостоятелния имунитет на хората и ги прави по-уязвими на инфекции. Според експертите ограничаващите ограничения и изключително маските наред с патогените са лимитирали и разпространяването на микроорганизми от  решаващо значение за построяването на мощна имунна система.
Тази година да вземем за пример се чака сезонният грип да е по-масов и да протича по-тежко. През 2020-2021 година вълната бе по-лека, по-малко пациенти стигаха до болница и броят на умрелите бе невисок, установяват от СЗО.
“Тази година за първи път видяхме грипният сезон в Съединени американски щати да се проточи до юни. С отприщването на обществените контакти вирусите на разнообразни заболявания нападат нападателно с нов механизъм на деяние. И грипът е единствено началото ”, споделя доктор Скот Робъртс, вирусолог в болничното заведение на Йейл.
Тази година грипната вълна в Съединени американски щати стартира в средата на септември, вместо както нормално през октомври. А единствено през миналия месец случаите на инфлуенца са се утроили.
Бившият началник на американската организация за храните и медикаментите доктор Скот Готлийб споделя, че пандемията е трансформирала цикъла, по който се популяризират другите вируси. Един образец - от лятото респираторно-синцитиалният вирус плъзна всеобщо измежду децата в Съединени американски щати, Япония, Европа. При затруднения той слиза към долните дихателни пътища и предизвиква бронхиолит и пневмония. При възрастните заболяването е със признаци на простуда, само че може да бъде съдбовна при бебета. Тя нормално атакува в интервала октомври-ноември, само че тази година се появи още през август, а през днешния ден лечебните заведения в Съединени американски щати са претъпкани с невръстни пациенти и не доближава личен състав. 
През януари по света избухна и зараза  от аденовирус 41 – стомашно-чревна зараза с диария и повръщане. В Япония и Съединени американски щати стотици дребни деца получиха затруднения на черния дроб и влязоха в болница със признаци на хепатит. Лекарите нямат пояснение и считат болестта мистериозно.
Децата са изключително уязвими от това вирусно настъпление. Заради карантината и изолацията доста от тях не са развили антитела против елементарни вируси било в утробата на майка си или в ранна възраст. Причината е и в пропуснати в пандемията имунизации, което покачва риска от предотвратими детски заболявания като морбили и коклюш.
Една забравена болест – маймунска шарка, тази година повали над 70 000 души по света, от които 25 000 в Европа, и взе над 30 жертви, заяви СЗО. Патогенът, сходен с този на едрата шарка, предизвиква висока температура и обриви, изключително по гениталиите. Лекарите отдават силата му на две нови разновидности, които предизвикват непознати до момента признаци и са доста заразни, изключително посредством секс.
Улисани в лекуването и предварителната защита на Коронавирус, здравните управляващи оставиха на назад във времето бдителността за други заболявания, установи американският тв канал Си Ен Би Си. Това е и повода за най-големия скок при случаите на туберкулоза в Съединени американски щати от 20 година Най-тревожно е ситуацията в щата Вашингтон, където разпространяването на заболяването набъбна с 22%.
Сега пропуските в наблюдението, предварителната защита и диагностиката на инфекциозните заболявания би трябвало да се наваксват, заключава Си Ен Би Си. Нужно е повече експерти да вникнат в изменящата се природа на вирусите, да се осъзнае ролята и потребността от имунизации против болести отвън Коронавирус.  А хората не трябва да зачертават изцяло защитните ограничения, в това число маските, макар уверенията, че пандемията от ковид върви към изгубване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР