Държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) имат нужда от

...
Държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) имат нужда от
Коментари Харесай

Новият двигател на растежа за Източна Европа, който може да донесе €200 милиарда за региона

Държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) имат потребност от нов мотор на икономическия напредък. Развитието на цифрова, подтиквана от новите технологии стопанска система може да бъде точно това, от което десетте страни от района се нуждаят. Това показват в собствен разбор от американската консултантска компания McKinsey.

" За страните от района евентуалните стопански изгоди от дигитализацията са големи - до 200 милиарда евро в допълнение към общия им БВП (БВП) до 2025 година. Подобен стопански подтик би довел до доста по-сериозна конкурентоспособност и разцвет на района, където живеят 100 милиона души ", се споделя в документа.

Експертите от McKinsey показват интервала след прехода на ЦИЕ към пазарна стопанска система преди три десетилетия като " златен " интервал за растежа на района.

В доказателство на това те показват, че десетте страни, които са включени в отчета (България, Хърватия, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия и Словения) са отчели приблизително 114% растеж на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията сред 1996 и 2017 година спрямо подобен от едвам 27% на Големите пет в Европейския съюз - Франция, Германия, Италия, Испания и Англия.

" Регионът на ЦИЕ се трансформира в един от най-атрактивните за вложителите в световен мащаб. Това разреши на страните там отчасти да понижат разликата със Западна Европа и на техните жители да се възползват от доста повишение на стандарта на живот ", се добавя в документа.

Като съществена причина за генерирането на забележителен стопански напредък от компанията показват разнообразни фактори, като растежа на износа, привличането на задгранични вложения, европейското финансиране, както и преимуществото на по-евтината работна ръка.

" Тези тласъци обаче към този момент отслабват. Икономиките от ЦИЕ като цяло не са добре капитализирани спрямо развитите си съперници от Западна Европа ", показват специалистите и допълват: " Разходите за труд също порастват, а запасът на работна мощ е стеснен, като безработицата е на рекордно ниски равнища - приблизително 6,5% за 2017 година в съпоставяне със 7,6% за Европейски Съюз. Продуктивността на труда към момента изостава по отношение на Западна Европа. В допълнение финансирането от европейските фондове за ЦИЕ следва да се свие след 2020 година. ".

В търсене на нов мотор на растежа в ЦИЕ

Според McKinsey единственото решение е в преразглеждане на тактиките за стопански напредък и възползване от опциите на цифровата стопанска система.

" Днес ЦИЕ има шанса да направи стратегически избор, който ще дефинира нейния път на напредък в идващите десетилетия. Нашите разбори демонстрират, че развиването на цифровата стопанска система в района във всички браншове ще донесе обилни стопански изгоди , които ще дадат резултат в повишение на продуктивността ", показват в отчета.

" Със скъсяването на дистанцията със Северна и Западна Европа районът може да завоюва в допълнение 200 милиарда евро към общия си Брутният вътрешен продукт до 2025 година - облага покрай размера на цялата стопанска система на Португалия през 2017 година ", се добавя в него.

Според изчисленията цифровата стопанска система в ЦИЕ може да запише растеж от 16% на Брутният вътрешен продукт за същия интервал. Това би означавало в допълнение 30% растеж на общия Брутният вътрешен продукт.

От McKinsey показват, че преди всичко сходна стъпка би подобрила доста продуктивността на стопанските системи в района посредством цифровата промяна на обществения и частния бранш. Това ще докара и до агресия на електронната търговия, както и на действителното ползване.

При опазване на актуалните условия в района цифровата стопанска система би се разширила с 60 милиарда евро и би представлявала 8,7% от общия Брутният вътрешен продукт на района до 2025 година.

" При този сюжет страните от ЦИЕ биха изгубили спомагателната опция за напредък и биха останали надалеч зад водачите на цифровата промяна в лицето на страните от Северна Европа ", предизвестяват специалистите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР