Държавите от Европейския съюз трябва да обединят усилия за повече

...
Държавите от Европейския съюз трябва да обединят усилия за повече
Коментари Харесай

Мария Габриел иска удвояване на бюджета на ЕС за цифровизация

Държавите от Европейския съюз би трябвало да обединят старания за повече конкурентоспособност във високите технологии. Това съобщи българският комисар по цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел в особено изявление за един от най-големи стопански всекидневници във Франция " Les Echos ", оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

" В подтекста на идните полемики за бъдещия бюджет на Съюза 2021-2027 Европа би трябвало да показва мощни упоритости, с цел да навакса изоставането си в развиването на суперкомпютрите, показва еврокомисарят. Смятам, че би трябвало да удвоим европейските средства за цифровизация от 35 милиарда евро на 70 милиарда евро ", добави Мария Габриел.

Тя изрази вяра, че преди лятото ще се реализира съглашение сред държавните управления в Съвета по препоръчаната от Европейска комисия промяна, обвързвана с авторското право. " Това е решаващо за страните ни. Ако желаеме качествена публицистика и заслужено възнаграждение за създателите ни и хората на изкуството, би трябвало да им дадем нужните принадлежности за заслужено систематизиране на добавената стойност в цифровата стопанска система ", разяснява Габриел.

По мотив желанията на Франция за вкара законодателство против " подправените вести ", комисарят показва, че би трябвало да се заобикаля фрагментирания метод и приканва да не се прибързва. Мария Габриел напомни, че през януари беше основана експертна група на високо равнище, която би трябвало да даде формулировка на " подправените вести " и уточни положителните практики и ограничения на европейско ниво за справяне с тях.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР