Държавите от Европейския съюз са постигнали политическо споразумение за започване

...
Държавите от Европейския съюз са постигнали политическо споразумение за започване
Коментари Харесай

Европейският съюз започна преговори с Албания и Северна Македония

 Държавите от Европейския съюз са постигнали политическо съглашение за започване на договарянията с Албания и Северна Македония за участие в Евросъюза. Това съобщи в Туитър еврокомисарят по въпросите на разширението Оливер Вархели.

" От все сърце приветствам двете страни. Това [решение] изпраща мощен сигнал към Западните Балкани: Вашето бъдеще е в Европейски Съюз ", се споделя в известието.

Решението на Европейския съюз за начало на договарянията за участие със Северна Македония е самопризнание за триумфите на страната, съобщи министър-председателят Оливер Спасовски.

По време на конференция той акцентира, че положителната вест за започване на договарянията за участие в Европейския съюз е пристигнала " в извънредно тежък миг за нашата страна, за Европа и за целия свят ". Това е самопризнание за триумфите, които политическите институции и жителите на страната са постигнали до момента.

Спасовски акцентира тежките промени, които страната е трябвало да осъществя – в региона на правораздаването, на правосъдната система, в разследващите служби и в битката против проведената престъпност.

Вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи добави, че от през днешния ден Северна Македония влиза " в последната фаза за сбъдване на фантазията за участие в Европейски Съюз ".

Решението не е подарък или чисто политическо решение, а самопризнание за действителния прогрес на страната и триумфа при основаването на добросъседски връзки. Османи съобщи, че жителите на Северна Македония ще работят за това, колкото е допустимо по-скоро да приключат договарянията и страната да стане пълновръстен член на Европейски Съюз.

В конференцията взе присъединяване и министърът на външните работи Никола Димитров, който съобщи, че от през днешния ден Македония стартира идната заслужена фаза в своя европейски път.

Той заяви, че незабавно, откакто Европейска комисия създаде преговорната рамка, ще се организира междуправителствена конференция, с която на процедура ще бъде сложено и началото на преговорния развой.

В рамките единствено на един месец районен съд Македония извърши стратегическите си цели, които ще подсигуряват нейната самостоятелност и непоклатимост. Страната стана пълновръстен член на НАТО и получи покана за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз. Това стана с помощта на смяната, която бе осъществена през 2017 година и свалянето на властническия режим на Никола Груевски.

Договорът от 1-ви август 2017 година за другарство и добросъседство с България отвори пътя за деблокирането на евроатлантическата интеграция на районен съд Македония.

В своята страница във Facebook министър-председателят на Албания Еди Рама заяви че е взето решение за начало на договарянията за участие в Европейски Съюз.

" Ще успеем! ", написа той.

Лидерът на опозиционната Демократическа партия Люлзим Баша приветства днешното решение и акцентира: " в този момент всичко е в наши ръце ".

" Колкото по-бързо осъществим отговорностите си, толкоз по-скоро ще изпълним фантазията на албанците ", сподели Баша.

" Добра вест в тези мрачни времена " – по този начин оцени решението за начало на договарянията държавният министър по европейските въпроси Михаел Рот. Той съобщи, че най-сетне е дадена зелена светлина за начало на договарянията с " нашите другари от Северна Македония и Албания ", която е изцяло заслужена.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли поздрави страните за взетото решение за начало на договарянията и акцентира, че Европарламентът постоянно е подкрепял европейското бъдеще на Западните Балкани. " Сега повече от всеки път имаме потребност от мощни връзки със съседите си ", съобщи той, представен от " БГНЕС "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР