Държавите от Европейския съюз решиха днес да изпратят в началото

...
Държавите от Европейския съюз решиха днес да изпратят в началото
Коментари Харесай

ЕС изпраща топ дипломат на мисия в Москва: Свобода за Навални или наказания

Държавите от Европейския съюз взеха решение през днешния ден да изпратят при започване на февруари своя дипломатически представител Жозеп Борел в Москва и обмислят одобряването на наказания, в случай че съветският президент Владимир Путин продължи репресиите против опозицията.

Жозеп Борел ще посети Москва при започване на февруари с ясно обръщение от Европейски Съюз и ще рапортува за ситуацията в Русия на идната среща на външните министри на общността на 22 февруари.

Европейски Съюз упорства за незабавното освобождение на опозиционера Алексей Навални и неговите поддръжници, задържани по време на съботните демонстрации в Русия.

Общото гледище на страните от Европейски Съюз е Алексей Навални да бъде освободен, не считаме това като интервенция във вътрешните работи на Русия, съобщи българският външен министър Екатерина Захариева, представена от Българска телеграфна агенция.

По нейните думи страните в Европейски Съюз през днешния ден са се обединили в оценката, че карцерът на Навални е още едно доказателство, че с дейностите си съветските управляващи възпират плурализма.

Вицепремиерът означи, че Европейски Съюз чака Борел да насочи ясно обръщение, че с цел да има градивни връзки с Русия, похищението против мирни протестиращи и против опозиционни водачи би трябвало да престане.

Ще бъдат ли наложени наказания

Външните министри сметнаха прибягването до наказания за " прибързано ".

Обсъждане на наказания (срещу Русия) през днешния ден нямаше, имаше апел от страни, в случай че не бъде освободен Навални след 30-те дни от неговото задържане, да стартира разискване на ограничения против обособени съветски жители по новото европейско законодателство за наказания против извършители на човешките права, разясни българският външен министър Екатерина Захариева, представена от Българска телеграфна агенция.

 Борисов с нов апел: Радев въпреки всичко да каже позицията си за Навални, няма да му се карат Виж още

Има необятно единодушие, в случай че Навални не бъде освободен, да се подхващат ограниченията по това ново европейско законодателство, означи Захариева.

Европейски Съюз би трябвало да изпрати доста ясно и доста уверено обръщение, че това е недопустимо. Имаме режим от наказания за правата на индивида и мисля, че той би трябвало да бъде употребен, обоснова се тази заран ръководителят на литовската дипломация Габриелюс Ландсбергис.

В събота Борел осъди " всеобщите арестувания " и непропорционалното потребление на мощ " по време на демонстрациите в Русия с искане за освобождение на Навални.

Принципите на правовата страна би трябвало да бъдат прилагани и в Русия и чакаме, че тези, които демонстрираха спокойно и които няма никаква причина да бъдат арестувани, също ще бъдат освободени неотложно, настоя ръководителят на немската дипломация Хайко Маас.

От една седмица Европейски Съюз упорства за освобождението на Навални, задържан на 17 януари при завръщането си в Москва, откакто беше лекуван в Германия от отравяне с нервнопаралитично вещество. Европейски Съюз наложи наказания на няколко души от обкръжението на съветския президент за хипотетичното им присъединяване в този опит за нападение.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в петък се обади на президента Путин с гледище опозиционерът да бъде освободен.

Освобождаването на Навални би разрешило нови и по-добри връзки сред Европейски Съюз и Русия. Бихме разговаряли за днешно и утрешно съдействие с Русия вместо за наказания, акцентира външният министър на Люксембург Жан Аселборн.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР