Държавите от ЕС ще преценяват тежестта на отговорността за предстоящата

...
Държавите от ЕС ще преценяват тежестта на отговорността за предстоящата
Коментари Харесай

ЕК прехвърля на държавите от ЕС отговорността за ваксините

Държавите от Европейски Съюз ще преценят тежестта на отговорността за идната имунизация против Covid-19. Това прецизираха през днешния ден представители на Европейската комисия в отговори на въпроси, свързани с договарянията й с производители на ваксини, осведоми Българска телеграфна агенция. Те показаха, че някои страни от Европейски Съюз могат да решат да освободят от отговорност производителите при сключването на бъдещите двустранни съглашения за доставка.

По техните думи, Европейска комисия води поверителни търговски договаряния за доставни количества и цена на имунизациите. Когато договарянията завършат със сключването на авансово рамково съглашение, страните от Европейски Съюз получават опцията да се снабдят с ваксини при към този момент контрактуваните условия. Производителите на ваксини ще работят по разпоредбите на Европейски Съюз за сигурност на стоките, допълниха представителите. 

Според тях, съобщаването на цените, залегнали в предварителните съглашения, е срещу публичния интерес и ще затрудни в допълнение откритите и бъдещите договаряния с други производители. Европейска комисия разполага с екипи по търговски договаряния с богат международен опит. Закономерно е част от европейските средства, вложени в търсенето на ваксина, да не са достигнали до сполучлив производител. Преговори се водят единствено с обещаващи производители, които имат и опция за всеобщо бързо произвеждане на потвърдено сполучлива ваксина, прецизират представителите на Европейска комисия. 

Междувременно, по систематизирани данни от няколко научни лаборатории известните разновидности на ковид SARS-CoV-2 от началото на разпространението му по света доближиха петстотин, заяви ТАСС.

" До през днешния ден са известни петстотин разнообразни разновидности на новия ковид, това е обикновено събитие, всички живи организми мутират и еволюират. Вирусите мутират изключително бързо, тъй като имат първичен генетически уред. Най-често разновидностите отслабват вируса, вършат го по-малко гибелен. Но може и да го трансфорат в по-силно заразен. Досега всички разновидности на ковид, които са разказани в научни разработки, въздействат нищожно на свойствата на вируса, който провокира COVID-19 ", сподели Алберт Ризванов, шеф на Научно-клиничния център за прецизна и регенеративна медицина на Казанския федерален университет и началник на научна група за създаване на тест-системи и ваксини против ковид, предава Българска телеграфна агенция. 

По-рано през днешния ден Анна Попова, началник на Роспотребнадзор, заяви за разновидност на вируса, която циркулира в Сибир . От ведомството прецизираха, че става дума за разновидност, към този момент публикувана в Япония. Попова обаче акцентира, че промените във вируса не го вършат по-опасен.

Според Ризванов актуалните данни за разновидностите разрешават да се направи извод, че разработваните по света ваксини против COVID-19 могат да се борят с мутиращия вирус.

Ваксината против COVID-19 може да бъде допълнена, само че не и тотално редактирана, в случай че Ес-белтъкът на ковид стартира да мутира, съобщи в това време пред телевизия " Русия-24 " Федор Лисицин от съветския Национален проучвателен център " Гамалея ", където бе създадена съветската ваксина " Спутник V ".

" Мутациите на белтъците на ковид не засягат правилото на деяние на имунизацията. Ако настъпи разновидност на белтък, към имунизацията ще се добави съставен елемент с промени белтък ", сподели той.

Лисицин посочи, че в института " Гамалея " до момента не са попадали на разновидност на ковид с изменение в параметрите на Ес-белтъка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР