Държавите от ЕС имат правото да предприемат действия срещу производителите

...
Държавите от ЕС имат правото да предприемат действия срещу производителите
Коментари Харесай

Държавите от ЕС могат да предприемат мерки срещу производителите на вакснини за забавени доставки

Държавите от Европейски Съюз имат правото да подхващат дейности против производителите на ваксини за забавените доставки. Това обявиха през днешния ден представители на Европейската комисия, представени от Българска телеграфна агенция.

Държавите от Европейски Съюз и Европейска комисия не са удовлетворени от новините от предходната седмица, показаха представителите във връзка известието на AstraZeneca, че доставките ще се забавят в допълнение, както по-рано обявиха и от Pfizer. Те прецизираха, че ръководителят на комисията Урсула фон дер Лайен през днешния ден е разговаряла с управлението на AstraZeneca, а следобяд следва сходен диалог и с присъединяване на представители на страните от Европейски Съюз. Еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакидис е изпратила до сдружението писмо с искане за обяснения.

Говорителите показаха в отговор на въпрос, обвързван със усложненията на производителите, че лабораториите сами могат да преценяват дали да не употребяват индустриалните мощности на други компании, с цел да се добият нужните количества ваксини. Те прибавиха, че подписаните от Европейска комисия предварителни съглашения плануват опция страните от Европейски Съюз да заведат иск за несъблюдение на контракт.

Европейска комисия упорства графикът на доставките да се съблюдава, изключително откакто обезпечи доста финансиране на двете компании за разрастване на индустриални мощности още преди утвърждението за техните ваксини от европейската организация по медикаментите, допълниха представителите. Те не потвърдиха и не отхвърлиха опцията за антимонополно следствие във връзка подозренията, че двете компании са продали декларираните от Европейски Съюз количества на различен покупател в гонене на по-голяма облага.

Не променяме поставените цели за мащаба на имунизацията в идващите месеци, прецизираха представителите. Те не дадоха отговор на въпрос дали в новата конюнктура Фон дер Лайен, която се обвърза тясно с договарянията за имунизациите, има намерение да поеме някаква отговорност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР