Държавите на Балканите трябва изберат едно време, смята евродепутатът Ангел

...
Държавите на Балканите трябва изберат едно време, смята евродепутатът Ангел
Коментари Харесай

Джамбазки за смяната на времето - безумие или работа на специалистите

Държавите на Балканите би трябвало изберат едно време, счита евродепутатът Ангел Джамбазки.

„ Румъния може да избере лятното, ние зимното, Гърция – лятното. Представяте ли си усложненията и безсмислието на организацията, на търговията, превоза и пътуването, в случай че даже в един часови пояс изберем разнообразни времена?”, пита Джамбазки пред "Събуди се " по NOVA. Затова съгласно него това решение би трябвало да се съгласува сред страните и да се вземе от експертите.

Изследвания демонстрират, че приспособяването на хората към лятното часово време е по-трудно. Според психолога Александра Петрова непрекъснатата промяна на времето основава тревога в хората. От друга страна, слънчевата светлина е извънредно значима. Хората, които са по-активни в първата част на деня, избират това врем, което им дава повече светлина рано заран и противоположното – дейните вечер ще предпочетат вечер да имат повече светлина.

Следващата неделя ще преместим стрелките на часовниците като преминем към зимното часово време.

След като Европейската комисия предложи на страните-членки да анулират лятното часово време, всяка страна би трябвало да реши до април 2019-та. Дебатите за промяната на часовото време започнаха при започване на 2018 година. През месец август евродепутатите желаеха задълбочена оценка на промяната сред зимно и лятно часово време и смяна на режима.

България също организира национално онлайн допитване – от 20-ти септември до 11-ти октомври. В него са взели участие 17 318 души, като 48% от тях биха предпочели за непрекъснато да остане зимното часово време.

Идеята за лятното часово време се ражда през 1916 година в Гринуич, Англия. Германия първа осъществя концепцията, а на 1 април 1979 година, лятното часово време се приема и в България. Идеята за прекосяване към него е била да се пести сила. Европейската комисия обаче регистрира, че резултатът от икономисване на сила към този момент е доста слаб, откакто от ден на ден се залага на възобновими източници. Извър Европейски Съюз редица страни се отхвърлят от превъртането на стрелките – Русия, Турция, Беларус, Исландия.

„ Не е работа на Европейския парламент да върти часовници, работата на политическия орган е да води политически диалози. Този безусловно подправен спор е доказателство за безпомощността на Европейската комисия. Вместо да слага дебата върху същинските диалози, които визира благосъстоянието на жителите, ни занимават с това хората да избират какво да бъде времето. Какво да бъде времето би трябвало да избират психолози и лекари”, разяснява евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки.

Първа срещу непрекъснатото периодично повтаряне на лятно и зимно часово време се разгласи Финландия. Аргументите й – пречи на съня и на продуктивността на труда. След анкета, в която 80% от участвалите се оповестиха за прекъсване на въртенето на стрелките, Европейска комисия реши през 2019 година в Европейски Съюз да се отстрани сезонната промяна на часовото време. Държавите членки ще изберат кое часово време желаят да одобряват.

Европейска комисия желае унищожаване на лятното часово време

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР