Държавите, които имат задължение да изпълняват действията на Международния наказателен

...
Държавите, които имат задължение да изпълняват действията на Международния наказателен
Коментари Харесай

Може ли Путин да стигне до Международния наказателен съд?

Държавите, които имат обвързване да извършват дейностите на Международния углавен съд, са 123 от общо над 190 страни. Не може да не направи усещане, че една - Съединените щати, не е част от Римския правилник, тъй че хипотетично Владимир Путин би могъл да отиде в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Китай също е отвън юрисдикцията на Международния углавен съд, както и доста страни, съседи на Русия, страните от Персийския залив, Израел, Северна Африка и някои страни в Централна Америка. От Европейския континент - Украйна не е част от Международния углавен съд, само че е страна по следствието против съветския президент.

Сърбия, която е в традицонно близки връзки с Москва, е част от юрисдикцията на Международния углавен съд и би трябвало да задържи Владимир Путин, в случай че той отиде в Белград. Така на европейска територия Владимир Путин може умерено да пътува, без да бъде арестуван единствено в Беларус и Турция.



Заповедта за задържането mu е издадена от МНС по искане на основния прокурор към съда Карим Хан след негово посещаване в домове за деца в Украйна, покрай фронтовата линия.

" От това следва директно обвързване за всички страни, които са страна по уредбата на Международния углавен съд, в случай че Владимир Путин в бъдеще стъпи на тяхна територия, да го задържат и предадат на Международния углавен съд. Това са общо 123 страни ", съобщи доцент Христо Христев , учител по право на Европейски Съюз, по Българска национална телевизия.

България е част от тези 123 страни от 11 април 2002 година, когато страната ни е утвърдила Римския правилник.

" България като страна - страна по Уредбата на интернационалния углавен съд е обвързана, в случай че в бъдеще лицето Владимир Путин стъпи на българска територия, да го арестува и съобщи на Международния углавен съд. По съответния случай на следствие на хипотетични военни закононарушения или закононарушения против човечеството, не ми е известно ние да сме основател ", сподели доцент Христо Христев.

В хода на съответното следствие обаче всяка от 123-те страни би могла да се присъдени като дейна страна по делото, в случай че може да даде съответна информация за хипотетичните закононарушения.

" Дали фактически и по кое време той би бил арестуван и предаден е доста високотеоретична догадка. Очевидно до момента в който той е отпред на съветската страна, това не виждам по какъв начин ще се случи ", добави доцент Христо Христев.

Както юристите, по този начин и дипломатите виждат в решението за задържането на Владимир Путин мощно политическо обръщение.

" Това решение не може да бъде подценено политически и не може да бъде изпълнено на практика ", разяснява Любомир Кючуков , посланик.

Според Кючуков обаче, от гледна точна на войната, която Русия води в Украйна, това решение ще затрудни доста договарянията за мир. " Защото на процедура ще изключи опцията да се договаря с Русия, т.е. с съветския президент ".

На терена на геополитика в този момент шансът за интензивност в договарянията за мир може да се окаже в Анкара.

" Това може да интензифицира този разговор, тъй като Турция, както и самата Русия, както Украйна, както Съединените щати, а и Китай не са членове на Международния углавен съд и ограничението на кантактите на съветския президент с други международни водачи ще отваря доста по-широко пространство за разговора Путин - Ердоган ", сподели още Любомир Кючуков.

При всички положения резултатът на полето на дипломацията може да пристигна преди този на полето на интернационалното право.

Преди основаването на Международния углавен съд беше основан Международният углавен арбитражен съд за някогашна Югославия с резолюция 827 от май 1993 година на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Слободан Милошевич беше първият президент на страна, изправен пред съда за осъществяване на военни закононарушения. Той обаче умря преди да бъде наказан. Но бяха наказани двама президенти на Република Сръбска - Радован Караджич и Биляна Плавшич. Вече като Международен углавен съд пред него са изправени някогашният президент на Либерия Чарлз Тейлър и някогашният министър-председател на Руанда Жан Камбанда.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР