Държавите имат правото да създадат свои собствени правни системи, коментира

...
Държавите имат правото да създадат свои собствени правни системи, коментира
Коментари Харесай

Полша има право на собствена правна система, коментира Моравецки в ЕП

Държавите имат " правото " да основат свои лични правни системи , разяснява полският министър председател Матеуш Моравецки пред депутатите от Европейски Съюз , до момента в който като неговото държавно управление продължава с спорна промяна в правосъдната система, оповестява ДПА.

Полският министър председател е в Европейския парламент, ден откакто държавното управление му даде сигнал, че за почва да ползва закон за пенсиониране на съдиите от Върховния съд, който е признат като част от цялостната промяна на правосъдната система на страната.

" Уважението на националните идентичности е част от доверието, което би трябвало да бъде построено в Европейски Съюз . Всяка страна има право да построи своята правна система в сходство със личните си обичаи ", разяснява Моравецки.

Според него, Полша има " дълбоки корени в парламентаризма и върховенството на закон а. Националните парламенти са гласът на суверена и виталната мощ на демокрацията ", добавя той.

Както Европейският парламент, по този начин и Европейската комисия показват угриженост, че промените слагат правосъдната система под прекалено политическо въздействие и подкопават европейските полезности .

 Брюксел с нова наказателна процедура против Полша
Брюксел с нова наказателна процедура против Полша

Властите подкопавали независимостта на правосъдната власт

Реформите понижават възрастта за пенсиониране на съдиите от Върховния съд от 70 на 65 години , мярка, която ще принуди 27 от 72-те съдии от Върховния съд на Полша да се пенсионират , в случай че не се извърнат към полския президент Анджей Дуда. Шестнадесет от съдиите са поискали да останат на работата до момента .

Европейската комисия стартира правосъдни дейности против страната по противоречивия закон.

По време на изявлението на Моравецки, депутати от Европейски Съюз държат черни плакати с надпис " Върховенство на закона " . Речта на полския министър председател е част от самодейността на Европейски Съюз , в европарламанета да се изслушат водачите на държавите-членки и визията им за бъдещето на блока .

Моравецки изясни също, че Европейски Съюз би трябвало да се изправи пред обстоятелството, че " доста европейци към този момент не са толкоз въодушевени по отношение на интеграцията. Хората носят гена за независимост в своята ДНК . Те желаят да решат бъдещето си, бъдещето на децата си, бъдещето на техните фамилии, бъдещето на своите общества за себе си ", добави той.

Той добави и че " демократичната легитимност " на блока би трябвало да бъде засилена , в случай че Европейски Съюз има намерение да продължи напред.

" Можете да наречете това популизъм , в случай че желаете, само че в последна сметка ще би трябвало да отговорим на въпросите, заложени от жителите и техните упования ", изясни Матеуш Моравецки.

 Съдии и жители стачкуват в Полша против промените в правосъдната система
Съдии и жители стачкуват в Полша против промените в правосъдната система

Лех Валенса желае премахване на главния причинител на всяко злощастие за Полша
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР