Държавите, членуващи в Европейския съюз, одобриха окончателно началото на търговски

...
Държавите, членуващи в Европейския съюз, одобриха окончателно началото на търговски
Коментари Харесай

Страните в Евросъюза подкрепиха началото на търговски преговори със САЩ

Държавите, членуващи в Европейския съюз, утвърдиха дефинитивно началото на търговски договаряния със Съединените щати, съобщи организация " Ройтерс ".

Решението се отлагаше с месеци поради съпротивата на Франция. Въпреки това се стигна до болшинство при гласуването - Париж бе " срещу ", а представителят на Брюксел се въздържа.

Европейската комисия желае да стартира договаряния по две линии. Едната е за понижаване на митата за индустриални артикули, а другата - за улеснение на компании, които желаят да потвърдят, че продуктите им дават отговор на стандартите надлежно на Европейски Съюз и на Съединени американски щати.

Позицията, реализирана от министрите, следва съглашение от предишния четвъртък. Със единодушието им Европейската комисия получава опция да договаря от името на страните членки. Успешен завършек на договарянията ще би трябвало да бъде одобрен и от Европейския парламент.

По-рано организация " Франс прес " писа, че решението е неизбежно, в случай че страните в Европейски Съюз не желаят митническа война. Париж в същото време се притесняваше, в разгара на предизборната акция в Европейски Съюз, че може да се възкреси призракът на Трансатлантическо партньорство за търговия и вложения (ТПТИ), доста по-обхватно съглашение за свободна търговия сред Брюксел и Вашингтон, което е и доста непопулярно. Преговорите по него бяха прекъснати през 2016 година.

Според французите сходно съглашение влиза в несъгласие с уговорките на президента Еманюел Макрон, който е срещу каквито и да било договаряния със страна, неспазваща Парижкото съглашение за климата, от което Съединени американски щати се отдръпнаха през 2017 година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР