Държавите-членки постигнаха споразумение относно предложението на Комисията да инвестира 1,037

...
Държавите-членки постигнаха споразумение относно предложението на Комисията да инвестира 1,037
Коментари Харесай

ЕС инвестира още 1 млрд. евро в инфраструктура за чиста енергия

Държавите-членки реализираха съглашение по отношение на предлагането на Комисията да влага 1,037 милиарда евро в пет трансгранични инфраструктурни плана в рамките на  (МСЕ — Енергетика).

МСЕ — Енергетика ще даде финансова поддръжка за построяването на четири инфраструктурни плана, от които три – за транспорт на електрическа енергия и един – за предпазване на газ, и едно изследване за мрежи за транспорт и предпазване на CO2.

Най-голямата сума за финансиране ще бъде отпусната на плана за междусистемна връзка EuroAsia на стойност 657 милиона евро за поддръжка на първата междусистемна връзка сред Кипър и европейската електроенергийна мрежа през Гърция.

В България ще бъде финансиран план по отношение на активността на газохранилището Чирен в размер на 78 млн. евро. Проектът обгръща увеличение на потенциала на газохранилището, което е належащо за районната сигурност на доставките в Югоизточна Европа, както и за понижаване на разноските за доставка на газ. Проектът също по този начин поддържа последователното унищожаване на въглищата в района, като улеснява прехода към чиста сила.

Подробности за останалите планове в Естония, Финландия, Латвия, Литва, Полша и Швеция можете да намерите.

Добре интегрираната енергийна инфраструктура е от основно значение за енергийния преход, като улеснява включването на възобновими енергийни източници, покачва сигурността на доставките и оказва помощ за поддържане на налична цена на силата. Финансовата помощ, предоставена по линия на МСЕ — Енергетика, има за цел да усили оптимално декарбонизацията и да поддържа. Поканата от септември 2021 година е последната покана за показване на оферти в рамките МСЕ в ; идващите предложения ще финансират планове от.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР