Държавите членки на Европейския съюз се опитват да смекчат следващия

...
Държавите членки на Европейския съюз се опитват да смекчат следващия
Коментари Харесай

Държавите от ЕС искат да смекчат изискванията за автомобилния стандарт Евро 7

Държавите членки на Европейския съюз се пробват да смекчат идващия набор от стандарти за излъчванията на колите, наименуван Евро7. Тези мерки задължават производителите на коли да понижават излъчванията на въглероден, с цел да се подобри качеството на въздуха. Но този път министрите, събрали се на съвещанието на Съвета по конкурентоспособност в Брюксел, оставиха съществуващите стандарти за излъчвания на леки коли непроменени. Страни с голяма автомобилна промишленост, като Чехия, Франция и Италия, упорстваха форумът да бъде ориентиран в тази посока.
Имам чувството, че Съветът се движи в добра посока. Както споделих, като един от ръководителите на групата на съидейниците, ние сме наясно с автомобилната промишленост, освен за европейската стопанска система, само че и за чешката промишленост. Тя съставлява 10 % от общия Брутният вътрешен продукт и повече от 20 % от общия експорт. Трябва да сме наясно с въздействието от всевъзможни промени.
Йозеф Сикела, министър на индустрията и търговията на Чешката република

Решението на Съвета е в несъгласие с предлагането на Европейската комисия за доста понижаване на излъчванията, с цел да се отговори на най-строгите стандарти. Европейските производители на коли обаче организираха акция против този ход, като обявиха, че той ще значи спомагателни разноски за тях и за потребителите. Организациите за отбрана на околната среда отхвърлят решението на Съвета.
За страдание позицията на Съвета е извънредно разочароваща във връзка с стандартите. Евро7 беше опция да се понижат 70-те хиляди смъртни случая, породени от автомобилния превоз всяка година. А за жалост, Съветът въобще не усъвършенства условията спрямо Евро6. Това всъщност значи, че ще имаме същите коли, единствено че маскирани като Евро7.
Анна Крайинска, шеф, специалист по излъчванията от транспортни средства и качеството на въздуха, Европейска федерация по превоз и околна среда

Стандартите за излъчванията при товарните коли ще бъдат малко по-ниски от досегашните. Новите правила за леките коли ще влязат в действие през 2025 година Преди това обаче държавите членки на Европейски Съюз би трябвало да реализират единодушие по тях, както и Европейският парламент. Според Комисията Евро 7 би трябвало да влезе в действие през юли 2025 година, само че Съветът наподобява желае удължение на периода с до 2 години.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР