Държавите членки на Европейския съюз са готови да финализират нова

...
Държавите членки на Европейския съюз са готови да финализират нова
Коментари Харесай

ЕС с нова цел: 42,5% възобновяема енергия до 2030 г.

Държавите членки на Европейския съюз са подготвени да завършват нова цел за възобновимата сила, с цел да реализиран 42,5% от общата сила на блока от ВЕИ-та до 2030 година, демонстрира окончателната версия на предлагането, оповестява Ройтерс.

Европейски Съюз и страни членки упорстват интензивно да декарбонизират своите стопански системи, с цел да се оправят с изменението на климата и да укрепят сигурността на доставките посредством развиване на европейска зелена промишленост, с цел да избегнат енергийна взаимозависимост от всяка една друга страна, като Русия.

Окончателният законопроект, който дипломати от страните от Европейски Съюз ще прегледат в сряда, удостоверява политическата договорка, реализирана с Европейския парламент в края на март.

Окончателният текст към момента се нуждае от публично утвърждение от страните от Европейски Съюз и от Европейския парламент - стъпка, която нормално е условност, припомня организацията.

Съществуващата сегашна цел на Европейски Съюз е да има 32-процентен дял от възобновима сила до 2030 година

Новият законопроект слага обвързваща от 42,5% и показва, че страните членки би трябвало да се стремят даже до дял от 45%.

В транспортния бранш законът ще изисква страните членки да доближат най-малко 29-процентен дял от възобновими енергийни източници или да понижат интензивността на парниковите газове в своя транспортен бранш с минимум 13 на 100.

Що се отнася до промишлеността, страните от Европейски Съюз ще би трябвало да усилят потреблението на възобновима сила с 1,6% годишно. До 2030 година 42% от водорода, употребен в промишлените процеси, би трябвало да бъде получаван от възобновима сила, като до 2035 година делът ще доближи 60%.

Преговорите бяха напрегнати след френски напън да се разреши включването на водород, създаден от нуклеарна сила, означи Ройтерс.

В окончателния вид Европейски Съюз се съгласи, че страните могат да понижат задачите си за възобновими горива за индустрията с 20%, в случай че по-малко от 23% от техния водород се създава от изкопаеми горива през 2030 година - ход, който дава подтик на страните, употребяващи нуклеарна сила, да отстранен изкопаемите горива от своя енергиен микс.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР