Държавите членки на Европейския съюз постигнаха споразумение във вторник как

...
Държавите членки на Европейския съюз постигнаха споразумение във вторник как
Коментари Харесай

Финално: ЕС извънредно ограничава потреблението на газ с 15%

Държавите членки на Европейския съюз реализираха съглашение във вторник по какъв начин да понижат потреблението си на газ с 15 % и да лимитират зависимостта си от съветските доставки, до момента в който Европа се приготвя за сложна зима.

"Това не беше задачата невъзможна. Министрите реализираха политическо съглашение за понижаване на търсенето на газ преди идната зима “, заяви в Twitter Чешката република, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

В опит да покачат сигурността на енергийните доставки на Европейски Съюз, страните членки реализираха политическо съглашение за непринудено понижаване на търсенето на природен газ с 15% тази зима, оповестява в прессъобщение Съветът на Европейски Съюз, представено от БНР.

Регламентът на съвета също по този начин планува опция за задействане на "Предупреждение на съюза “ по отношение на сигурността на доставките, в който случай намаляването на търсенето на газ ще стане наложително.

Целта на намаляването на търсенето на газ е да се създадат икономии преди зимата, с цел да се приготвят за възможни спирания на доставките на газ от Русия, която непрестанно употребява енергийните доставки като оръжие.

"ЕС е обединен и взаимен. Днешното решение ясно сподели, че страните членки ще се опълчват на всеки опит на Русия да раздели Европейски Съюз, като употребява енергийните доставки като оръжие. Приемането на предлагането за понижаване на газа за рекордно малко време безспорно укрепи нашата обща енергийна сигурност.

Спестяването на газ в този момент ще усъвършенства готовността. Зимата ще бъде доста по-евтина и по-лесна за жителите и промишлеността на Европейски Съюз ", съобщи Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията на Чехия, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

Държавите членки се съгласиха да понижат търсенето на газ сред 1 авгут 2022г. и 31 март 2023 година с 15%, в съпоставяне със междинното си ползване през последните пет години, с ограничения по техен избор.

Като има поради, че всички страни от Европейски Съюз ще положат всички старания, с цел да изпълнят пониженията, съветът уточни някои изключения и благоприятни условия за искане на дерогация от наложителната цел за понижение, с цел да се отразят характерните обстановки на страните членки и да се подсигурява, че пониженията на газа са ефикасни в повишение на сигурността на доставките в Европейски Съюз.

Съветът се съгласи, че страните членки, които не са взаимосвързани с газовите мрежи на други страни членки, са освободени от наложителните понижения на газа, защото не биха могли да освободят обилни количества газ от тръбопроводи в интерес на други страни членки.

Държавите членки, чиито електрически мрежи не са синхронизирани с европейската електроенергийна система и са мощно подвластни от газ за произвеждане на електрическа енергия, също са освободени, с цел да се избегне рискът от рецесия в доставките на електрическа енергия.

Държавите членки могат да изискат дерогация, с цел да приспособяват отговорностите си за понижаване на търсенето, в случай че имат лимитирани междусистемни връзки с други страни членки и могат да потвърдят, че техните потенциали за експорт на междусистемни връзки или вътрешната им инфраструктура за полутечен природен газ (LNG) се употребяват за пренасочване на газ към други страни членки в най-голяма степен.

Държавите членки могат също по този начин да изискат дерогация, в случай че са надхвърлили задачите си за пълнене на газовите си складове, в случай че са мощно подвластни от газа като суровина за сериозни промишлености или в случай че тяхното ползване на газ се е нараснало с минимум 8% през последната година в съпоставяне със междинното от последните пет години.

Държавите членки се споразумяха да засилят ролята на съвета при задействането на "Предупреждение на съюза “. Предупреждението ще бъде задействано с решение на Съвета по предложение на комисията.

Комисията показва предложение за задействане на "Предупреждение на съюза “ при положение на забележителен риск от сериозен дефицит на газ или извънредно високо търсене на газ, или в случай че пет или повече страни членки, които са оповестили предизвестие на национално равнище, изискат от Комисията да го направи.

Когато избират ограничения за понижаване на търсенето, страните членки се съгласиха, че би трябвало да дадат приоритет на ограничения, които не засягат предпазени клиенти като семейства и съществени услуги за действието на обществото като сериозни субекти, опазване на здравето и защита.

Възможните ограничения включват понижаване на потреблението на газ в електроенергийния бранш, ограничения за поощряване на промяна на горива в индустрията, национални акции за повишение на осведомеността, целеви отговорности за понижаване на отоплението и охлаждането и пазарни ограничения, като да вземем за пример търгове сред компании.

Държавите членки ще актуализират своите национални проекти за изключителни обстановки, които дефинират ограниченията за понижаване на търсенето, които възнамеряват да подхващат, и постоянно ще рапортуват на Комисията за напредъка на своите проекти.

Наредбата е изключителна и изключителна мярка, планувана за лимитирано време. Следователно тя ще се ползва за една година и Комисията ще извърши обзор до май 2023 година, с цел да обмисли удължаването ѝ в светлината на общата обстановка с доставките на газ в Европейски Съюз.

Договореният през днешния ден текст ще бъде публично признат посредством писмена процедура. Писмената процедура ще бъде стартирана и завършена в идващите дни след механически редакции на текста.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР