Държавите членки на ЕС трябва да намерят поне временно решение,

...
Държавите членки на ЕС трябва да намерят поне временно решение,
Коментари Харесай

Могерини: Операция София трябва да продължи

Държавите членки на Европейски Съюз би трябвало да намерят най-малко краткотрайно решение, с цел да може интервенция "София " против трафикантите на мигранти в Средиземно море да продължи и след изтичанвето на мандата ѝ през декември.

Това съобщи през днешния ден висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини, представена от ДПА. "Всички сме съгласни, че интервенцията би трябвало да продължи ", сподели Могерини след среща с министрите на защитата от Европейски Съюз. "Това е от изгода за целия Европейски съюз ", добави тя, като означи, че през последните няколко години се следи внезапно понижаване на миграционните потоци.

Италия тази година блокира избавителните интервенции, като затвори своите пристанища и отхвърли да позволява плавателни съдове с мигранти на борда, до момента в който другите страни членки не стартират да одобряват повече от тях, отбелязва ДПА. Тези дейности заплашиха бъдещето на интервенция "София " и страните от Европейски Съюз започнаха да търсят излаз. Спорът се усложнява от напъните (засега неуспешни) за реформиране на така наречен Дъблински правилник за даването на леговище, съгласно който мигрантите би трябвало да записват молбата си за леговище в първата страна членка, на чиято територия са стъпили.

"Въпреки всичко този спор не трябва да блокира продължаването на мандата на интервенция "София ", сподели през днешния ден Могерини, като прикани страните членки да намерят най-малко краткосрочно решение за слизането на суша на избавените мигранти. Тази година, означи тя, интервенцията е избавила приблизително по едвам 180 мигранти на месец, или към шест на страна членка. "Струва ли си да унищожаваме интервенцията поради толкоз мигранти? ", добави тя, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР