Държавите-членки на ЕС не успяха да се споразумеят за започване

...
Държавите-членки на ЕС не успяха да се споразумеят за започване
Коментари Харесай

ЕС отложи до октомври решението за присъединяването на Северна Македония и Албания

Държавите-членки на Европейски Съюз не съумяха да се спогодят за започване на договаряния със Северна Македония и Албания за присъединение към общността, отлагайки това решение до октомври. Това заяви във вторник европейският комисар по разширението и политиката за добросъседство Йоханес Хан на конференция след съвещанието на Съвета на Европейски Съюз в Брюксел, предават ТАСС и " Фокус ".
" За страдание, редица страни не могат да поддържат започването на договаряния с Албания и Северна Македония ", сподели той. " Поради значимостта на въпроса и заради лимитирано време Съветът реши, че ще се върне към ясно и значително решение на този въпрос допустимо най-скоро и не по-късно от октомври 2019 година "
Същевременно Съветът акцентира, че приветства напредъка в осъществяването на изискванията, реализирани от тези две страни.
Източник от Съвета на Европейски Съюз е споделил пред ТАСС, че множеството страни членки на общността поддържат започването на договаряния с Албания и Македония, само че някои се опълчват. Сред тях са Франция и Нидерландия , които считат, че тези страни към момента не са подготвени да стартират договаряния.
В момента страните от Балканите и Турция са претенденти за влизане в Европейския съюз, други страни даже не се преглеждат теоретично. В същото време договарянията за присъединение с Турция започнаха през 2005 година, в този момент този развой е замразен - официално поради блокирането му от Гърция и Кипър, а в действителност заради кардиналното противоречие на водещите страни от Европейски Съюз, основно Франция и Германия тази страна да бъде обсъждана като предстоящ член на Европейския съюз.
Основните поддръжници на разширението на Европейски Съюз през днешния ден са страните от Съюза, които се причислиха към него през 2004 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР