Държавите - членки, които все още не са ратифицирали Истанбулската

...
Държавите - членки, които все още не са ратифицирали Истанбулската
Коментари Харесай

ЕП с резолюция незабавно да ратифицираме Истанбулската конвенция

Държавите - членки, които към момента не са утвърдили Истанбулската спогодба, да го създадат неотложно. За това упорства с резолюция Европейският парламент. Според евродепутатите приемането на Истанбулската спогодба ще се спре дискриминирането и стигматирането на лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансексуалните и интерсексуалните хора в Европейския съюз.

Резолюцията бе призната от Екологичен потенциал в сряда с 309 гласа „ за”, 153 „ против” и 63-ма въздържали се. Депутатите осъждат насилието и дискриминирането, учредени на пола, нарушаванията на върховенството на закона и езика на омразата, в оценката си на главните права в Европейски Съюз през 2017 година, съобщи пресслужбата на институцията.

Текстът осъжда всички типове принуждение против дамите и приканва страните членки, които към момента не са утвърдили Истанбулската спогодба, да създадат това неотложно. Резолюцията, която е незаконодателна поддържа демонстрациите от 2017 година против отстъплението във връзка с половото и репродуктивното здраве и правата на дамите, както и необятното медийно отразяване на случаите на полов тормоз.

В документа евродепутатите акцентират нуждата от битка с повишаването на антисемитизма и ислямофобията, както и с продължаващата дискриминация и стигматизирането на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните хора (ЛГБТИ) в Европейски Съюз.

Европарламентът осъжда възходящите ограничавания на свободата на словото и свободата на събранията в Европейски Съюз и акцентира, че подаването на сигнали за нарушавания е от решаващо значение за проверяващата публицистика и свободата на печата. Депутатите показват дълбоката си угриженост по отношение на заканите, натиска и рисковете, пред които са изправени публицистите в Европейски Съюз.

В резолюцията депутатите показват, че езикът на омразата се омаловажава, и изрично осъждат възхода на крайнодесните придвижвания.

В умозаключение Европарламентът приканва Съвета на Европейски Съюз да постави завършек на настоящия застой в промяната на Регламента от Дъблин.

Евродепутатите също предизвикват националните органи да улеснят даването на филантропични визи на хората, търсещи интернационална протекция. Те показват нарушаванията на правата на мигрантите и търсещите леговище в някои страни от Европейски Съюз, да вземем за пример неосигуряването на ефикасен достъп на мигрантите до процедури за предоставяне на леговище или непредоставянето на ясна информация по отношение на правните средства за отбрана след решение за връщане.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР