Държави, които доскоро заемаха строго неутрална позиция в конфронтацията между

...
Държави, които доскоро заемаха строго неутрална позиция в конфронтацията между
Коментари Харесай

Западът намери слабо звено сред руските поддръжници

Държави, които до неотдавна заемаха строго неутрална позиция в борбата сред Русия и Запада, станаха обект на гневна офанзива от Брюксел и Вашингтон. Турция, Унгария, Индия – и изключително Сърбия – са под напън с изключителна мощ. Ще се поддадат ли на тези закани и в случай че да, какви ще бъдат следствията, в това число и за Русия?

„ Страната ни към този момент заплаща висока цена за това, че не наложи наказания на Русия и това става отвратително. Аз съм за наказания против Русия, по тази причина апелирам всички останали министри и кабинета да вземат решение по този въпрос “.

Това съобщи не някой опозиционер или проевропейски деятел, а министърът на стопанската система на Сърбия Раде Баста. Сърбия, чието население се счита за може би най-проруското в Европа и чието управление в лицето на президента Александър Вучич поредно отхвърля да се причисли към санкционните механизми против Русия.

В Москва сходна позиция провокира, меко казано, изненада. „ Някаква странна позиция: Америка оказва напън върху Сърбия, а сръбският министър приканва да се опълчи на Русия. Няма ли да е по-добре сръбският министър да се разгласи изрично против натиска върху страната му? Русия, за разлика от Съединени американски щати, постоянно е уважавала Сърбия и нейния народ. И въпросът не е единствено в историческата истина, а в един явен факт: с налагането на наказания против Русия натискът на Щатите върху Сърбия няма да завърши, а единствено ще се ускори ”, изясни Мария Захарова, представител на съветското външно министерство.

Позицията на Раде Баста изненада и Белград. Изненада и отвращение.

„ Това е просто глупава фраза, изказана от министъра на стопанската система на Сърбия. Напълно недомислена, което може да се последва и от неговата оставка. По тематиката към този момент се изрекоха всички водещи политици в страната, в това число министърът на външните работи и ръководителят на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич. Той сподели, че Сърбия заема неутрална позиция и това е залегнало в решението на Съвета за национална сигурност на страната от предходната година “, изяснява Олег Бондаренко, политолог и основен редактор на плана „ Балканист “. „ Шефът на Агенцията за сигурност и информация (местното разузнаване) Александър Вулин сподели, че министърът би трябвало да подаде оставка. Същата позиция зае и ръководителят на партията „ Обединена Сърбия “ Драган Маркович, към която принадлежи и Раде Баста. Така че не си мислете, че сходни думи ще бъдат последвани от налагане на наказания – по-скоро оставка на министъра, който е споделил някоя нелепост.

Въпреки това позицията на Раде Баста отразява новите трендове в санкционната политика на Съединени американски щати.

До крайник

„ Неспособни да активизират никого отвън груповия Запад, управлението на Съединените щати и Европейския съюз оказва все по-голям напън върху страните, които или са членове на евроатлантическите институции, или се стремят да се причислят към тях “, изяснява заместник-директора на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания Дмитрий Суслов.

„ Съединени американски щати доста усилиха натиска върху европейските съдружници. Бих споделил, че по-скоро не „ наред “, а „ до крайници “, разяснява Вадим Трухачов, доцент в Руския държавен филантропичен университет. Уж Вашингтон не би трябвало да има особени проблеми тук. През последните години или даже десетилетия Съединените щати направиха всичко допустимо, с цел да управляват изцяло своите трансатлантически сътрудници.

„ Съединени американски щати на практика култивират европейския хайлайф. Дори Тачър през 1967 година е определена от посолството на Съединени американски щати в Лондон да взе участие в програмата за интернационалните гости, а година по-късно тя получава поста министър в кабинета в сянка. Балтийските страни просто внасяха елити от Съединени американски щати, през 90-те години на предишния век на основни позиции бяха назначени представители на диаспори, и то извънредно от Съединени американски щати “, изяснява Дмитрий Офицеров-Белски, старши теоретичен помощник в ИМЕМО на РАН.

„ Европейските страни са изцяло подвластни от Съединени американски щати във военно-политическата област. Сега те също са мощно подвластни от силата. Плюс това американците развиха цяла мрежа от неправителствени организации, посредством които " обработват " европейските политици. И най-после, американците рационално употребяват предразсъдъците на европейците към Русия “, споделя Вадим Трухачов.

Европейски бунтовници

Имаше обаче и такива, които започнаха да се съпротивляват. Поне две страни кандидатки за евроатлантически институции - Сърбия и Грузия, отхвърлят да наложат наказания против Русия. Те са заели неутрална позиция и от време на време даже оказват помощ (в техен интерес, схваща се) за заобикаляне на глобите.

Има още двама - към този момент не претенденти, а членове на евроатлантическата общественост. Членка на НАТО Турция, както и членка на НАТО и Европейски Съюз Унгария. Анкара показва своя суверенитет и се стреми към потребен във всички връзки многовекторен метод. „ Унгария е член на Европейски Съюз и НАТО и не изпитва доста благосклонности към нас. Но тя не може да поддържа Украйна, където унгарците са потиснати. Като цяло това е главната причина Унгария да се държи по този метод “, продължава Вадим Трухачов. Именно върху тях в този момент се упражнява оптимален напън от Вашингтон и Брюксел. „ За да се причислят изцяло към антируската политика и като цели, и като принадлежности. За да я откажат от специфичните връзки с Москва, те редуцираха плановете за съдействие с Москва “, изяснява Дмитрий Суслов.

Така да вземем за пример американският дипломат в Унгария Дейвид Пресман сподели, че Виктор Орбан „ стои на кръстопът “ и „ е пристигнало времето той да обърне тил на Русия “. По отношение на Ердоган посланиците в Анкара не вършат сходни публични изказвания (гордият турски президент реагира извънредно остро), само че на импровизирано равнище се показват съответните претенции.

„ Те оказват напън върху Турция със опасността от вторични наказания. Брюксел оказва напън върху Унгария през портфейла “, споделя Дмитрий Суслов.

„ Възможностите на Унгария са лимитирани заради обстоятелството, че страната е мощно подвластна от средства от фондовете на Европейски Съюз. И по тази линия всякога ще се огъва ”, продължава Вадим Трухачов.

Но Унгария и Турция са изцяло способни да отговорят на подобен напън. „ Перспективата Швеция и Финландия да се причислят към НАТО зависи от Анкара, Унгария може хипотетично да блокира антируските наказания в границите на Европейски Съюз “, споделя Дмитрий Суслов. „ Значи има необикновен напън върху претендентите, тъй като те имат по-малко въздействие върху груповия Запад и не могат да отговорят на американската политика на шантаж. Вторични наказания, отдръпване (в случая със Сърбия) на западните институции, както и закъснение или даже отвод от интеграцията им в Европейски Съюз “, изброява той.

Избор

Но най-податлива на напън обаче остава Сърбия. „ Сърбия е жертва на НАТО, чийто народ се отнася към Русия по-добре от всеки различен в света. Но стопански тя е изцяло подвластна от Европейски Съюз, няма шанс и с географията. Тя ще се старае до последно да не ни постанова наказания. Но може да бъде огъната и би трябвало да сме подготвени за това “, споделя Вадим Трухачов. Подготвени освен за обстоятелството, че ще се поддадат, само че и за следствията от това предаване.

От политическа позиция тези последствия ще бъдат незначителни. „ Сегашната им позиция има редица преимущества за Москва. Това включва заобикаляне на антируските наказания, което важи изключително за Турция и Грузия, а също и частично за Сърбия. Това е запазването на съветските енергийни доставки на техните пазари, което е от значително значение за нас “, продължава Дмитрий Суслов. „ Ако Турция и Сърбия хипотетично преминат в антируския лагер, тогава можем да забравим за плана за турски газов хъб, количеството газ, доставяно по „ Турски поток “, ще намалее и Русия ще би трябвало да се обърне напълно към Азия във връзка с енергийни доставки. Загубата на европейския вектор от позиция на салдото на Русия е неизгодна и нецелесъобразна, тъй че тя би желала да продължи да доставя сила за Турция и през Турция по-нататък за страните от Балканския полуостров и Южна Европа “, добавя той.

За самите тези страни обаче последствията от отхвърли им от неутралитет ще бъдат доста по-сериозни. И не става въпрос единствено за ласкателство на изнудвачи. Става въпрос за мястото им в света и избора на пътя на развиване.

„ Европа след Втората международна война загуби своите колонии и въздействието си в света, европейските армии отслабват. Делът на европейските страни в международния Брутният вътрешен продукт понижава. Така че в действителност сме очевидци на непрекъснат развой на провинциализация на Европа “, споделя Дмитрий Офицеров-Белски.

„ И в този момент тези страни би трябвало сами да решат дали би трябвало да запазят някакво сходство на суверенитет и самостоятелност или изцяло да се разпишат с неспособността си да водят самостоятелна политика и неналичието на индивидуалност, след което да се интегрират в евроатлантическия фарватер в статута на спътник. Това е техният избор “, споделя Дмитрий Суслов. Така че дано го създадат.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР