“Държавен вестник днес, 24 март 2020 г., публикува Закона за

...
“Държавен вестник днес, 24 март 2020 г., публикува Закона за
Коментари Харесай

Законът за извънредното положение влиза в слива

“Държавен вестник ” през днешния ден, 24 март 2020 година, разгласява Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Законът разрешава военнослужещите от въоръжените сили да правят инспекции за определяне идентичност на разположение, да лимитират напредването на разположение до идване на органите на Министерството на вътрешните работи, за което има данни, че е отказало или не извършва ограниченията по член 61 и 63 от Закона за здравето, като се сформира двустранен писмен протокол, да стопират транспортни средства до идване на органите на Министерството на вътрешните работи, да лимитират напредването на лица и транспортни средства на контролно-пропускателен пункт и да употребяват физическа мощ и помощни средства единствено когато това е безусловно належащо.

Въвежда се и 5000 лева санкция при нарушение на противоепидимичните ограничения.

Повечето от неговите правила влизат с противоположна мощ – още от 13 март, а всички останали от през днешния ден, 24 март. Сред тези, за които категорично е посочено, че влизат от през днешния ден са измененията в Наказателен кодекс, които плануват ремонти в текста за наказване на продажбата на артикули на цена над избраната по време на изключително състояние, както и увеличението на санкцията на 50 000 лева при предаване по “радио, телефон или по различен метод погрешни известия.

Не се постановат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови хонорари и пенсии, обезпечителни ограничения върху здравна инсталация и съоръжение, както и осъществяването на описи на движими движимости и недвижими парцели, благосъстоятелност на физически лица, с изключение на за отговорности за прехрана, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови хонорари.

Ограничават се нотариалните производства до неотложни такива при съблюдаване на здравно-хигиенните условия. Нотариалната камара обезпечава дежурни нотариуси при съответствие минимум един нотариус на 50 000 поданици за съответния регион.

До анулацията на изключителното състояние не се ползват последствията от веселба за заплащане на отговорности на частноправни субекти, в това число лихви и неустойки за веселба, както и непаричните последствия като предварителна дължимост, повреждане на контракт и изземване на движимости.

Работодателите и органите по назначение според от характерния темперамент на работа и опцията за нейното застраховане може да разпореждат надомна работа или работа от разстояние на служащите и чиновниците си без тяхно единодушие, с изключение на когато това е невероятно. Условията и редът за възлагане, осъществяване и надзор се дефинират със заповед на работодателя или органа по назначение.

Работодателите и органите по назначение може да дават до една втора от платения годишен отпуск на служащия или служителя и без негово единодушие.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР