Държавен хибриден частен облак и защитен интернет възел за публични

...
Държавен хибриден частен облак и защитен интернет възел за публични
Коментари Харесай

С частен хибриден облак за над 34 млн. лв. държавата спасява администрациите

Държавен хибриден частен облак и предпазен интернет възел за обществени услуги разпорежда Държавната организация “Електронно ръководство “. Поръчката е с планирана стойност 28 650 483 лева без Данък добавена стойност (34,4 млн. лева с ДДС).
Същественият детайл на електронното ръководство съставлява облачна инфраструктура, върху която ще бъдат ситуирани съществуващите сега и новите осведомителни системи на централните и общинските администрации. Това е алтернатива да не се допусне срив, сходен на този от август 2018 година с Търговския указател.
Тогава в резултат на повредата, провокирана от дефектирала дискова група RAID от дисков масив за предпазване на данни FujitsuEternus DX8700, се ескалира цялостен срив въз основата данни, бекъпа и функционалностите на Търговския указател. Възникналите проблеми доведоха до нарушение на осъществяването на основни за стопанската система и националната сигурност нормативно открити действия на Агенцията по вписванията, като за интервала 09.08-27.08.2018 година Търговският указател спря да действа.
Държавният хибриден частен облак би трябвало да даде опция за възстановяване на предоставяните към бизнеса и жителите услуги, по-бърза доставка на нужните запаси, управляемост, оперативна съгласуемост и резистентност.
Капацитетът му ще бъде увеличаван поетапно, съгласно потребностите от запаси и настоящото развиване на технологиите.
„ Облакът е едно средство за концентрация на ръководството на осведомителните запаси, с цел да не се постанова всяка администрация да построява лична инфраструктура. По този метод тя ще бъде разтоварена от отговорността за следваща поддръжка. Това е обвързвано и с неналичието на задоволително експертен личен състав в другите административни структури “, изясни ръководителят на Държавна организация „ Електронно ръководство “ Атанас Темелков пред списание „ CIO “.
Поръчката е за планиране, създаване и стартиране в употреба на предпазена, високоустойчива и резервирана многопотребителска облачна инфраструктура, ситуирана в два центъра за данни - Контролно механически център на Електронното държавно управление (КТЦЕП) и Център за възобновяване.
Във всеки от двата центъра би трябвало да се конфигурира нова изчислителна мощ от не по-малко от по 1500 процесорни ядра, комплектувани с не по-малко от по 19 терабайта оперативна памет и не по-малко от по 65 терабайта бързo дисково пространство за предпазване, не по-малко от по 300 терабайта памет с общо предопределение, както и не по-малко от 720 терабайта (TB) дисково пространство за архивиране.
В Центъра за възобновяване би трябвало да се конфигурира 950 терабайта дисково пространство за архивиране с опция за възобновяване след бедствия, злонамерени дейности и/или промишлени повреди и изчислителна мощ от не по-малко от 120 процесорни ядра и 1,5 терабайта оперативна памет, комплектувани с не по-малко от 950 терабайта дисково пространство за архивиране.
Предвижда се също планиране, създаване и стартиране в употреба на Защитен интернет възел, създаване (респ. надграждане) на преносната среда сред центровете за данни, КТЦЕП и центъра за възобновяване
Избраният реализатор би трябвало да построи нови и да надгради съществуващите центрове за данни, включително два центъра за данни, КТЦЕП, център за наблюдаване и ръководство и център за възобновяване.
Негова задача ще е да създаде облачни услуги от вида IaaS, както и услуги вид ко-локация за задачите на електронното ръководство, с опция за прилагане без значение от местоположението на потребителите. Той би трябвало да обезпечи осигури опция за заявяване на нужните запаси без ходатайство на оператор, както и надзор и доклад на потреблението, да образова групи админи, механически специалисти и оператори.
Поръчката е лимитирана и е в региона на защитата и сигурността. Кандидатите би трябвало да имат годно уверение за сигурност с равнище „ Секретно “, издадено по реда на Закона за отбрана на класифицираната информация.
Кандидатите следва да са осъществили най-малък оборот в сферата, попадаща в обсега на поръчката, изчислен на база годишните обороти в размер на 30 000 000 лева без Данък добавена стойност за последните 3 завършили финансови години.
Максималният период за създаване на системата е 2 години. Финансовото поръчителство е обезпечено по план „ Надграждане и развиване на Държавен хибриден частен облак за потребностите на електронното ръководство “ по Оперативна стратегия „ Добро управление”. Договорената стойност на плана възлиза на 43,8 млн. лева
Към този миг в уеб страницата на Държавна организация „ Електронно ръководство “ към момента не е налична цялостната документи по оповестената в АОП социална поръчка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР